5000 км від дому: громадянському журналісту Ремзі Бекірову росіяни відмовили у переведенні в колонію ближче до Криму
Поділитися:

Управління виконання вироків та спеціального обліку Федеральної служби виконання покарань Росії відмовило в переведенні громадянського журналіста Ремзі Бекірова з виправної колонії 33  Республіки Хакасія в колонію ближче до будинку. Про це «Кримській солідарності» розповіла його дружина Халіді Бекірова з посиланням на відповідь заступника начальника управління Олексія Кувшинова.

Перебування майже за 5000 кілометрів від дому порушує право Ремзі на підтримання родинних зв'язків: дружина не може їздити з дітьми так далеко та дорого.

За словами Кувшинова, підстав для перекладу Бекірова та «обставин, що перешкоджають подальшому відбуванню покарання» журналіста у виправній колонії 33, «немає». Представник ФСВП зазначив, що політв'язень «засуджений за злочини, передбачені статтями 205.5, 278 КК» та місце відбування покарання «визначено відповідно до частини 4 статті 73 Кримінально-виконавчого кодексу Росії». Згідно з нею, засуджені за статтею про тероризм направляються до виправних установ у тих місцях, які визначає ФСВП.

"Правом на переведення в іншу виправну установу, розташовану ближче до місця проживання родичів, можуть скористатися засуджені, спрямовані для відбування покарання відповідно до частин 1, 2, 3 статті 73 КВК РФ", - пише Олексій Кувшинов.

Як зазначила Халіда Бекірова, це вже п'ята її заява про переведення чоловіка в колонію ближче до Криму.

«Щоразу отримую відмови [від ФСВП] з різних причин. Наразі вже остаточно дали зрозуміти, що не переведуть ближче до будинку. А п'ять тисяч 300 кілометрів для нас дуже далеко. З дітьми їздити [на побачення] буде дуже складно», - розповіла дружина політв'язня.

Після етапування у ВК-33 Ремзі майже постійно перебуває в штрафному ізоляторі.

Місяць тому політв’язня вивезли з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю. Раніше ФСВП відмовила в переведенні Бекірова в колонію ближче до будинку. Він хотів відбувати термін у Ростовській області. Однак ФСВП заявила, що з 24 лютого 2022 року у виправних установах восьми регіонів Росії, зокрема в донському регіоні, запроваджено «середній рівень реагування», тому перевести його туди неможливо.

ДОВІДКА

  • Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів стрими обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.
  • 27 березня 2019 року у Криму пройшли масові обшуки у селищах в передмісті Сімферополя, де живуть переважно кримські татари. 25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір*, визнаної в Росії терористичною, але легальною на рівні національних законодавств багатьох країн світу, зокрема в Україні. 
  • Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Шабана Умерова, Ремзі Бекірова, Різу Ізетова та Раїма Айвазова звинувачували за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.
  • 10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Фото: Кримська солідарність

No items found.

Останні новини