Політв'язні після звільнення не мають бути примусово мобілізованими!
Поділитися:
Відповідно до статті 117 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими, особи звільнені з полону, не можуть бути використані на дійсній військовій службі.

Але наразі ні Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» ні Закон України «Про військовий обов'язок та військову службу» не забезпечує таку можливість для цивільних осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи. Нині за законом вони не можуть не бути мобілізованими або звільнитись з військової служби задля уникнення повторного полону та задля дотримання вимог ст. 117 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими.

Окрім того не передбачене право на звільнення з військової служби для військовополонених, які потрапили в полон починаючи з 2014 (під час АТО або ООС) року і були звільнені до 24 лютого 2022 року, оскільки чинна норма закону передбачає, що звільнитись зі служби військовослужбовці можуть тільки у зв’язку зі звільненням з полону.

НЕОБХІДНІ ЗМІНИ

проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для забезпечення права для осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України можливості отримання відстрочки від військової служби»

Доповнити положення Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в п. 3 ст. 23 нормою такого змісту

“Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані з числа громадян, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою”.

 Доповнити ст. 26 Закону “Про військовий обов'язок та військову службу» підставою для звільнення зі служби для тих осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України під час дії особливого періоду та дії воєнного стану:

“у зв’язку з встановленням факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, стосовно особи (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу".

Прийняття відповідних законодавчих змін буде відповідати положенням міжнародно-правових договорів, які були ратифіковані відповідно до українського законодавства.

Варто зазначити, що окрім юридичних підстав для внесення запропонованих у законопроєкті змін існує і моральних аспект, адже цивільні особи, які перебували в незаконному ув'язненні, часто потребують додаткового часу для реабілітації та адаптації після повернення.

No items found.

Останні новини