Держдеп США застеріг від ведення бізнесу в Росії та на окупованих територіях України
Поділитися:

Уряд США випустив керівництво для бізнесу, щоб поінформувати підприємців низку ризиків, повʼязаних із веденням їхньої діяльності в Росії чи на окупованих територіях України. Держдеп США повідомив, що бізнес сам вирішує чи виходити йому з російського ринку, але підкреслив — продовження такої діяльності створює серйозні юридичні, фінансові та репутаційні ризики.

Так, бізнес, що продовжує співпрацю з РФ, може бути підданий санкціям, експортному контролю, заборонам на імпорт, а також бути причетним до відмивання грошей та корупції. Крім того, вперше в рекомендаціях США підкреслюється, що компанії та приватні особи, які працюють в Росії та на окупованих територіях України, ризикують бути причетними до порушень міжнародного права та прав людини.

У Росії досі працюють 330 американських компаній, і лише 69 з них пішли з ринку шляхом продажу або ліквідації.

Американські фірми, особливо з сектору споживчих товарів (FMCG), залишаються найприбутковішими на російському ринку, а також роблять найбільший внесок у військову казну Кремля. Лише у 2022 році американський бізнес сплатив $751 млн податків на прибуток до бюджету Росії. Більшість FMCG-компаній відрізняють їхні заяви про те, що вони надають «життєво необхідні» товари російському населенню як причину залишитися в Росії.

Уряди країн G7 та їхніх союзників повинні швидко наслідувати цей приклад і випустити аналогічні рекомендації для своїх компаній. Своєю чергою, іноземний бізнес повинен вжити негайних заходів для виходу з країни-агресорки. Через два роки після повномасштабного вторгнення і 10 років незаконної війни проти України настав час американським компаніям скласти свої речі й покинути РФ.

No items found.

Останні новини