Медсанчастина СІЗО-1 Симферополя відмовилася прийняти документи про інвалідність повністю незрячого політв'язня Олександра Сізікова
Поділитися:

Співробітники медсанчастини СІЗО-1 Сімферополя відмовилися прийняти документи повністю незрячого мусульманина Олександра Сізікова, засудженого до 17 років позбавлення волі. Про це мати Олена Сізікова повідомила «Кримській солідарності» .

За словами пані Олени, довідки про всі захворювання Олександра росіяни не прийняли через застарілі дати. У медсанчастині заявили: вони самі проведуть новий  медогляд Сізікову.

Олександр повністю втратив зір після ДТП у 2009 році. Внаслідок іншого нещасного випадку у нього вирізали селезінку. За словами матері, у бранця є хронічні захворювання: шлунка та шийно-хребетного відділу. Сізікову необхідний масаж та постійне медичне спостереження у фахівців, а також курси реабілітації.

Увечері 14 вересня співробітники поліції забрали Сізікова з дому та відвезли його у невідомому напрямку. Напередодні, 13 вересня, апеляційний суд Власихи ухвалив Сізікову вирок: 17 років ув'язнення. Подробиці розповіла мати Олена у коментарі Кримській Солідарності: Сізікова забрали з дому та відвезли до ІТТ Бахчисараю, не давши зібрати речі, а у ніч проти 19 вересня його перевели до СІЗО-1. Лише за кілька днів Олена змогла побачити сина. 

«Коли я зайшла [до кімнати для короткочасних побачень], Сашко сидів боком від мене, убік. Тобто він навіть не орієнтувався, [де я]», - розповіла жінка.

Як повідомив їй син, спочатку він перебував у спільній камері, а потім його перевели в іншу із хворим співкамерником. За словами Олександра, у камері не було засклено вікно.

«Він години чотири тарабанив у двері, щоб йому дали ковдру. <…> [Тільки після цього] через чотири години йому дали. Потім поскаржився правозахисникам, що немає скла. За два дні прийшли [люди], засклили це вікно», — додала Олена.

При переведенні до СІЗО мусульманин втратив свій молитовний килимок. Незважаючи на медичні протипоказання, він продовжує двічі на тиждень тримати піст. З необхідними обрядів діями йому допомагають інші в'язні.

«Він не бачить, ходить навпомацки. Він не може [сам пересуватися], його водити треба. Я не уявляю, як вони [адміністрація СІЗО] це питання вирішать. Чи приставить до нього людину? Ну як? 17 років людині – це смертельний вирок просто. Я це і медсестрі сказала: "Якщо з ним щось трапиться, то буде на вашому сумлінні"», - розповіла мати Олександра.

ДОВІДКА. 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму затримали семеро людей. Київський районний суд міста Сімферополя відправив шістьох затриманих, Ісмета Ібрагімова, Зекір Муратова, Вадима Бектемірова, Еміля Зіядінова, Аліма Суф'янова та Сейрана Хайредінова, до СІЗО Сімферополя. Олександра Сізікова, у якого після ДТП повністю зник зір, відправили під домашній арешт.

Усіх затриманих звинуватили в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, визнаної в Росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

17 травня 2023 року Південний окружний військовий суд засудив незрячого Олександра Сізікова до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в'язниці.

У вересні цього року апеляційний суд залишив його вирок чинним. Правозахисники вважають, що це рішення винесене необґрунтовано, з порушенням гласності та чесності сторони, оскільки у закритому процесі брала участь лише сторона звинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію.

З січня 2015 року кримінальні справи Хізб ут-Тахрір почали порушуватися в Криму, коли півострів фактично перейшов під контроль Росії. В Україні діяльність партії не заборонена: активісти організації займалися випуском газет, могли відкрито виступати у засобах масової інформації та проводити масові публічні заходи.

За словами правозахисників, члени займаються не підготовкою державного перевороту та тероризмом, а публічними акціями проти політичних репресій у Криму, системною критикою російської влади та масовою нелояльністю серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Фото: Кримська солідарність

No items found.

Останні новини