Об'єднання вітає іменників-бранців квітня!
Поділитися:
Бажаємо якнайшвидшого звільнення та возз'єднання з родиною та близькими, міцного здоров'я й незламної волі!

Щонайменше 151 громадянин України ув’язнений за сфабрикованими справами внаслідок політичного та релігійного переслідування. У справах не було ані доказів, ані справедливого суду. Серед ув’язнених — багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

У поточному місяці день народження відзначають 9 політв'язнів.

No items found.
Сервер Зекір'яєв


Бранець Сервер Зекір'яєв 1 квітня відсвяткував свій ювілей 50-річчя. У 1999 році, коли в Бахчисараї відкрилася кримськотатарська школа, він став викладати в ній фізкультуру. Там Сервер пропрацював 7 років, паралельно займаючись вирощуванням зелені й овочевих культур. Пізніше родина почала розводити троянди й гвоздики. У такий спосіб чоловік налагодив свій квітковий бізнес. У 2002 році в Сервера народилася друга дочка, у якої був вроджений вивих стегна. Донька перенесла серйозну операцію, і він сам доглядав за дитиною з інвалідністю. Купав, возив у лікарні тощо. Загалом у Сервера 13 неповнолітніх дітей. Остання дитина народилася вже після його арешту, який припав на 11 жовтня 2017 року. Після масових обшуків у будинках кримських мусульман у Бахчисараї Сервера Зекір’яєва затримали й засудили до 13 років колонії суворого режиму. В останньому слові на суді Сервер говорив про природу влади царської Росії та СРСР, дивуючись, як РФ робить з кримських татар «терористів», «радикалів»  та «нетрадиційних ісламістів». За його словами, Росія створила всі умови, щоб кримські татари покидали свою батьківщину.


Алім Карімов


Активіст «Кримської солідарності» Алім Карімов відзначатиме 29-річчя 8 квітня.  У лютому 2017 року його та ще 9 осіб затримали на 5 діб адмінарешту за те, що вони прийшли підтримати земляків під час обшуку. Незадовго до арешту за ним велося стеження.  27 березня 2019 року чоловіка було затримано за необґрунтованими звинуваченнями у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму з 2003 р. Південний окружний військовий суд у місті Ростов-на-Дону оголосив вирок у масовій справі кримському татарину — 13 років позбавлення волі. Алім Карімов заявив, що «після таких вироків ваша країна перетворюється на Північну Корею», у зв'язку з чим суд вилучив його із зали засідання.

Завур Абдуллаєв


Завуру Абдуллаєву 9 квітня виповниться 50 років. Його було затримано під час обшуків у селі Холмівка у Криму 17 серпня 2021 року. Чоловіка звинувачують за статтею 205.5 КК РФ «Участь у діяльності терористичної організації». Завур має низку хронічних захворювань — гіпертонію та цукровий діабет. Чоловік намагається підтримувати своє здоров'я ліками, які надсилають йому родичі. За словами дружини ув'язненого Еміне, Завур перебуває в окремій камері — в ній є телевізор, вона досить суха, але в ній багато тарганів. Політв'язень цікавиться новинами у Криму. Передав величезну подяку народу та всім небайдужим, тим, хто надає всіляку допомогу та підтримку йому та його родині.

Сервет Газієв


Сервет Газієв відзначатиме 63-річчя 15 квітня. До арешту Сервет вів скромний спосіб життя, проте регулярно допомагав в міру своїх можливостей матерям-одиначкам із сімей політв’язнів. Його заарештували 27 березня 2019 року після масових обшуків помешкань кримських татар. Практично кожне судове засідання відкладалося через виклик швидкої допомоги. Тільки з 13 травня до 10 червня 2022 року Газієву викликали медиків до суду п’ять разів. Фельдшери швидкої приходили, кололи йому знеболювальні і їхали. 11 січня 2023 року суд оголосив вирок старенькому Газієву: 13 років у колонії суворого режиму.

Яшар Муєдінов


Бранець Яшар Муєдінов святкуватиме 55-річчя 14 квітня. До арешту Яшар працював будівельником. У вільний від роботи час відвідував суди з політично вмотивованих справ у Криму. Має восьмеро дітей, з них шестеро неповнолітні. Чоловіка звинуватили в приналежності до «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» та заарештували 27 березня 2019 року разом з Алімом Карімовим та Серветом Газієвим.  Згодом Яшар отримав 13 років колонії суворого режиму. Перші 4 роки він відбуватиме у в'язниці.

Руслан Сулейманов



Руслан Сулейманов — громадський журналіст та активіст «Кримської солідарності» відзначатиме 40-вий день народження 21 квітня. Навчався на факультеті фізики магнітних явищ, після цього працював програмістом та займався репетиторством.

У лютому 2017 року його затримали біля будинку Марлена Мустафаєва. Руслан відбув п’ять діб адмінарешту за нібито несанкціонований мітинг. 15 жовтня 2017 року Руслан влаштував одиночний пікет на підтримку заарештованих кримських татар. Знову був засуджений: цього разу до штрафу 10 тисяч рублів. 26 березня 2019 року російські прикордонники затримали Сулейманова на пункті пропуску «Каланчак», де протримали сім годин і зіпсували йому паспорт. Наступного дня активіста заарештували. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

У липні 2020 року Україну вразила смерть трирічного сина Руслана. Муса грався біля будинку і лишився без нагляду дорослих на 10–15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. Протягом двох діб хлопчика посилено шукали в селі Строганівка, що під Сімферополем, і зрештою знайшли в стічній ямі утопленим.  Коли ФСБ-шники повідомили Русланові про загибель сина, той втратив свідомість. Адміністрація Сімферопольського СІЗО не пустила Руслана Сулейманова на похорон свого сина.

Джеббар Бекіров


Джеббар Бекіров святкуватиме 53-річчя 21 квітня. Мешканця м. Севастополя, що працював пекарем, затримали 17 серпня 2021 під час масових обшуків у будинках кримських татар-мусульман. У той день обшуки пройшли у багатьох районах міста. За підсумками слідчих заходів було затримано п'ятьох осіб включно з Джеббаром. Серед доказів слідство наводить дискусії підсудних про Османську імперію та документ із юридичними радами в телефоні Бекірова.

Джелял Наріман


Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіст та активіст Джелял Наріман відзначатиме 43-річчя 27 квітня. Впродовж останніх кількох років Джелял залишався найбільш високопоставленим діячем Меджлісу в Криму і фактичним лідером організації, інформуючи світові медіа про стан кримськотатарського народу в умовах тимчасової окупації. Наприкінці серпня 2021 року Наріман був учасником міжнародного саміту Кримська платформа.

Справа Нарімана Джеляла і братів Асана та Азіза Ахтемових про підрив газогону в Криму ФСБ порушила восени 2021 року. 23 серпня 2021 року хтось пошкодив захисну гільзу газової труби «Кримгазмережі», яка йшла через річку Ангара поблизу села Перевальне.

Спочатку підозрюваними були лише Ахтемови. Наріман перебував у статусі свідка та в ухвалі про порушення справи навіть не згадувався. Підозрюваним у пособництві він став після допиту прихованого свідка, який з’явився в день затримання політика.

21 вересня 2022 року суд оголосив вирок Наріману Джелялу — 17 років позбавлення волі.

Підсудні під час оголошення вироку перебували в «акваріумі», на них були футболки із символічними написами — в Асана Ахтемова зі словами з кримськотатарського гімну, в Азіза Ахтемова — з українського. У Джелялова напис «Два прапори — одна країна».

Узеїр Абдуллаєв


Узеїру Абдуллаєву 30 квітня виповниться 49 років. Узеїр в дитинстві мріяв стати танкістом і приносити користь батьківщині, тому вступив до Бакинського військового Суворовського училища ім. Нахічеванського. Але швидко розчарувався в навчанні, бо більшість військовослужбовців мали на меті лише отримати користь від своїх посад та думали про кар’єрне зростання. Зрештою училище покинув. 

Після повернення родини до Криму Узеїр вступив до юридичного технікуму в Сімферополі. Після закінчення вишу працював за фахом, але незабаром теж розчарувався і звільнився.

Варто зауважити, що тоді молодик активно займався східними єдиноборствами, і, ставши в 1996 році чемпіоном Європи з тхеквондо, Узеїр остаточно зрозумів, на що хоче покласти своє життя. Абдуллаєв став чемпіоном України й почав займатися тренуваннями. Довгий час працював у дитячо-юнацькій спортивній школі та спорткомплексі «Динамо» в Сімферополі, де навчав основ самооборони спецпідрозділи ОМОН і «Беркут».

На світанку 12 жовтня 2016 року у будинок Абдуллаєва увірвався загін спецпризначенців з обшуком. Узеїра заарештували разом з братом Теймуром та безпідставно звинуватили у зв'язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії вважають терористичною. Суд засудив Узеїра до 12 років і 6 місяців колонії суворого режиму.

Останні новини