Об'єднання вітає всіх іменників-політв'язнів травня!
Поділитися:

Ви можете написати листа кримським політв'язням! Акція «Листи до вільного Криму» триватиме з 27 квітня по 27 травня. Упродовж місяця організатори — Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, PEN Ukraine та ZMINA. Центр прав людини — збиратимуть листи та передаватимуть їх у місця незаконного утримання до політв’язнів!

Фізична адреса (відправка за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001

Email: Free.CrimeaUA@gmail.com

No items found.

Щонайменше 150 громадянин України ув’язнені за сфабрикованими справами внаслідок політичного та релігійного переслідування. У їхніх справах не було ані доказів, ані справедливого суду. Серед ув’язнених — багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

У цьому місяці день народження відзначають 9 політв'язнів.

Сервер Мустафаєв

Правозахиснику Серверу Мустафаєву виповниться 37 років 5 травня. Сервер стояв біля витоків організації «Кримська солідарність», ставши одним із її координаторів. 21 травня 2018 р. близько 7-ї ранку почався обшук у будинку Мустафаєва, що тривав близько трьох годин. Згодом Сервера засудили до 14 років позбавлення волі. Вдома на Сервера чекають дружина та четверо дітей. На момент незаконного арешту його наймолодшій дитині було лише два місяці. Мустафаєва нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та призначено державну стипендію ім. Левка Лук’яненка. У 2022 р.і робоча група Ради ООН з прав людини закликала Росію скасувати незаконне покарання Серверу й виплатити політв’язню компенсацію.

Ірина Данилович

Громадська журналістка Ірина Данилович 6 травня відзначатиме 44-річчя. Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня 2022 р. та утримували в підвалі без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск. Згодом у сумці Данилович «знайшли» вибухівку. У липні Ірина заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ. У грудні був оголошений вирок стосовно Данилович: 7 років колонії загального режиму та 50 тисяч рублів штрафу. 20 березня 2023 р. Ірина Данілович оголосила голодування.

Андрій Коломієць

Андрій Коломієць народився 8 травня 1993 р. Це вже 5-тий день народження, що молодий чоловік відзначатиме у статусі в’язня Кремля. Його звинуватили в незаконному зберіганні наркотичних речовин. Андрій визнав свою провину, але згодом відмовився від свідчень, зазначаючи, що його катували електричним струмом. Пізніше додали ще один пункт звинувачення — замах на працівників правоохоронних органів, нібито Андрій намагався «вбити» двох співробітників підрозділу «Беркут» на Майдані, кидаючи в них коктейлі Молотова. З доказів обвинувачення є лише дві чорно-білі фотографії обгорілої форми силовиків. Згодом українець був засуджений до 10 років.

Алім Суф’янов

Алім Суф’янов святкуватиме 33-річчя 16 травня. Кримський татарин з початку тимчасової окупації Криму не лишився байдужим та зайняв активну громадську позицію. 7 липня 2020 р. його заарештували під час масових обшуків. Росія звинувачує Аліма в причетності до забороненої в Росії та в Криму організації «Хізб ут-Тахрір», яка легально діє в Україні. У політичних переслідуваннях російська влада використовує ярлики екстремістів, шпигунів та диверсантів, щоб світова спільнота вірила, що РФ веде в Криму боротьбу з терористами. В такий спосіб Росія намагається легалізувати протиправну анексію півострова. 30 січня 2023 р. прокурор Сергій Айдінов попросив присудити 14 років Суф’янову в колонії суворого режиму.

Едем Смаїлов

55-річчя бранець Едем Смаїлов зустрічатиме 22 травня у російській колонії. Едем займався будівельними роботами, був головою релігійної громади «Топчик», вів активну громадську діяльність в «Кримській солідарності». Едема затримали в той же день, як Сервера Мустафаєва, — 22 травня 2018 р., та включили до Бахчисарайської групи справи «Хізб ут-Тахрір».  У 2020 р. суд у Ростові-на-Дону ухвалив вирок Едему Смаїлову — 13 років з обмеженням на один рік. Обмеження — це заборона виїзду за межі анексованого Криму, відвідування заходів та обов'язок з'являтися для реєстрацій до поліції.


Микола Шиптур

Формально звільнений політв’язень Микола Шиптур, що повністю відбув своє 9-річне покарання, святкуватиме 26 травня 45 років у ШІЗО Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростові. Через відсутність дипломатичних зв’язків України з РФ Миколу не можуть повернути додому. До 9 червня за рішенням суду Шиптура триматимуть у Центрі, щоб перевірити документи. Микола Шиптур був затриманий 9 березня 2014 року й увʼязнений за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в Севастополі. Застосовуючи тортури Миколу змусили свідчити проти себе. Своє незаконне покарання Шиптур відбував у колонії №1 Сімферополя в жахливих санітарних умовах.

Теймур Абдуллаєв

Тренер з тхеквондо Теймур Абдуллаєв 27 травня зустрічатиме 48-річчя. Його затримали 2016 р. під час обшуків у будинках кримських татар, що сповідують іслам. Абдуллаєв був засуджений до 17 років колонії суворого режиму, але у 2019 р. суд скоротив його термін на 6 місяців. Також великий строк отримав його рідний брат Узеїр. Мати засуджених заявила про критичний стан здоров'я синів через тиск в колонії.

Білял Аділов

Білял Аділов був релігійним діячем та місцевим імамом, поки не став політв’язнем. 27 березня 2019 року російські силовики провели обшуки в будинках кримськотатарських активістів. Того дня затримали 23 людини. Серед них опинився Білял Аділов, якого звинуватили в «участі у діяльності терористичної організації». За два роки до арешту Біляла звинуватили у застосуванні насильства щодо представника влади через відео, яке виявилося у слідчих. На ньому видно, як Аділов сперечається з ОМОНівцями через обшук в іншого кримського татарина. Цю суперечку кваліфікували як образу співробітника поліції та порушили кримінальну справу, але переслідування завершилося штрафом. У 2022 році суд виніс йому вирок: 14 років колонії. 27 квітня Білялу виповнитися 53 роки.

Ернес Аметов

Активіст «Кримської солідарності» Ернес Аметов зустрічатиме 30 травня 38-річчя. До затримання цікавився кримськотатарським декоративно-ужитковим мистецтвом, займався карбуванням і виготовляв з міді джезве (турки для кави). 12 жовтня 2017 року Ернеса заарештували та звинуватили у причетності до «Хізб ут-Тахрір», але через 3 роки виправдали. Останні семеро обвинувачених у цій групі отримали терміни від 13 до 19 років колонії строгого режиму. Однак у березні 2022 року Апеляційний військовий суд у Власисі скасував виправдувальний вирок Ернесу Аметову. 29 грудня 2022 року він був засуджений до 11 років колонії суворого режиму та 1 року обмеження волі.

Останні новини