Підтримайте експолітв'язня - збір на лікування Валерія Матюшенка
Поділитися:

До нас звернулася Тетяна Матюшенко – дружина цивільного бранця. ЇЇ чоловік, Валерій Матюшенко, 7 років провів у російській неволі на території “ДНР”. Росіяни його викрали 15 липня 2017-го у місті Кальміуське Донецької області, рік утримували і катували в підвалах тюрми "Ізоляція", врешті звинуватили у співпраці з СБУ та засудили на 10 років і перевезли в колонію в Макіївці.

Тільки цього року 59-річного Валерія та ще 9 незаконно ув'язнених цивільних звільнили під час так званого “обміну” 28 червня. Перший час він перебував у лікарні у Лісовій Поляні. Стан здоров’я був тяжкий. Зараз експолітв’язню 59 років, окрім інших проблем після неволі він потребує зубного протезування.

Вони з дружиною зіштовхнулися з типовою проблемою: відсутність комплексного медичного соцзахисту цивільних бранців після їхнього звільнення. Бо Валерієві надали тільки першочергову допомогу, а далі вони з Тетяною витратили всі її заощадження на ліки, довелося закуповувати за власний кошт медпрепарати по 9 тисяч грн кожен. Фахівці Об'єднання родичів політв'язнів Кремля проконсультували їх щодо права на комплексний медичний соцзахист.

Нагадаємо, що закон про соціально-правовий захист незаконно ув’язнених у наслідок агресії РФ проти України гарантує комплексний медично-психологічний захист звільнених бранців після ув’язненні.

Але це теоретично, в реальності досі не прийняті конкретні механізми на рівні Кабміну, які би давали можливість його реалізувати. Тому не існує конкретного єдиного порядку надання комплексного медичного захисту. А постанова від 15 березня 2024 року передбачає тільки надання екстреної медичної допомоги після звільнення. Юристи Об'єднання родичів політв'язнів Кремля докладно описали цю проблему у нашому моніторингово-аналітичному звіті, над яким працювали аж 1,5 роки.

Перший рахунок на сплату Валерієві Матюшенку

Після звільнення Валерій звернувся до численних благодійних організацій, але відповідей чи допомоги на лікування не отримав. Тож наше ГО закликало Валерія відкрити банку.

Ексбранцеві наразі виставили дві основні квитанції.  24900.76 і 47404.78.  Загальний рахунок  72305.54  + потрібні препарати до і після втручання.

Другий рахунок на сплату Валерієві Матюшенку

Кожна наша гривня створює різницю і може допомогти політв’язню,  у якого окупанти забрали і роки життя, і здоров’я за Україну.

🔗

Посилання на банку

https://send.monobank.ua/jar/6axc7fKbB1

💳

Номер картки банки

5375 4112 1877 6925

І закликаємо вас поширити збір у фейсбуку - ось він !

No items found.

Останні новини