Привітайте бранців-іменининників! 4 ювіляра за один місяць: напишіть їм листа
Поділитися:

34 342 дні в неволі ці 10 політв’язнів-іменинників загалом ще мають відбути через сфабриковані окупантами справи! Вересень минув – а їхнє незаконне ув’язнення ні. Місяць був багатий на ювілеї – усім бранцям зичимо фізичних і моральних сил, здоров’я, витривалості. Прагнемо, щоб ви відчували підтримку з України  – бо ми пам’ятаємо, згадуємо, підтримуємо, цікавимося, вболіваємо за вас і продовжуємо боротися за покращення ваших умов утримання та ваше повернення додому!

За одну хвилину ви можете написати листа бранцям на цій сторінці, його за першої нагоди доставлять політв’язню. Писати варто російською, краще написати загальні теплі побажання, які пропустить цензура.

Політв'язню володимиру Дудці виповнилося 60 років 28 вересня! Вітаємо ювіляра, чекаємо на повернення.

Щиро вітаємо Володимира Дудку, 28 вересня він мав свій 60-річний ювілей! У неволі росіяни його хочуть тримати ще 3107 днів. Бранця за так званою справою кримських диверсантів окупанти засудили на 14 років.

У  період з 1997 по 2001 рік Володимир Дудка був капітаном розвідувального корабля «Сімферополь». Після виходу на пенсію у 2009 році, до 2011 року працював у Севастопольській міськдержадміністрації, потім інженером із техніки безпеки в мобільному загоні Міністерства з надзвичайних ситуацій, який здійснював розмінування Інкерманських штолень і місць боїв періоду Другої світової війни на Мекензієвих горах. Після окупації Криму Росією залишився в Севастополі, працював на цивільній посаді у МНС РФ.

Затриманий ФСБ Росії 9 листопада 2016 року в Севастополі, дорогою до лікарні, куди він прямував із загостренням виразки шлунку.

Протягом декількох діб місце перебування Володимира Дудки було невідоме. 10 листопада у ФСБ заявили, що він начебто був членом «диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України». Його обвинуватили у плануванні диверсійних акцій на об'єктах військової інфраструктури й життєзабезпечення в Севастополі.

  • Детально про бранця Володимира Дудку та справу росіян проти нього.
Рустем Ісмайлов. Фото: Кримська солідарність.
  • Вітаємо Ісмаїлова Рустема! 3 вересня кримський політв’язень зустрів ювілей у неволі: йому виповнилося 40 років. Рустема звинуватили у приналежності до партії «Хізб ут-Тахрір» і засудили на 13, 5 років. До звільнення лишилося 2817 днів.  

У 1992 р. родина Ісмаїлових повернулася до Криму. Рустем навчався у Кримському інституті бізнесу, який закінчив у 2006 р. Працював консультантом-продавцем у торговельному центрі. Згодом працював будівельником, складальником меблів на приватному підприємстві та перекладачем з англійської мови на російську.

До арешту Рустем Ісмаїлов з дружиною та трьома дітьми проживав у селі Кам’янка Сімферопольського району. 12 жовтня 2016 р. російські силовики провели обшуки у селах Кам’янка і Строгонівка Сімферопольського району. О шостій ранку Рустем і його дружина Фатма тільки прокинулися і збиралися зробити ранковий намаз, як у будинок увірвалися російські силовики, вибивши вхідні двері. Їх особливо цікавив хадж, який Рустем Ісмаїлов та Айдер Саледінов, напередодні здійснили до Мекки.

Фото: Представництво Президента України в Автономній республіці Крим

Вітаємо ще одного ювіляра – Абільтарова Рустема!  28 вересня йому виповнилося 45. Кримця захопили 12 травня 2016 року, зараз йому лишається 1179 днів до звільнення.

Родина кримських татар Абільтарових була однією з численних родин, стосовно яких влада СРСР у 1944 році вчинила злочин проти людяності, а саме — депортацію з Криму. Рустем народився вже в Узбекистані, в м. Бекабад у 1979 році. Разом з батьками в чотирнадцятирічному віці повернувся до Криму, в місто Бахчисарай. Після закінчення школи навчався ремісничим та будівельним професіям, в Бахчисараї його знають як хорошого майстра з оздоблювальних та будівельних робіт. У Рустема четверо дітей: троє хлопчиків і одна дівчинка.

Сергій Люлін зустрів свій ювілей - 40 років - в російській неволі.

40 років також відсвяткував за ґратами Люлін Сергій Олександрович - і там йому росіяни планують тримати ще 1598 днів! Сергія російські силовики затримали у серпні 2021 року. Його заштовхали до мікроавтобуса, прикували наручниками до поручнів під стелею салону, а ноги примотали скотчем до сидіння та 16 години везли до СІЗО Сімферополя. Таке нелюдське поводження чоловік піддався за свої мирні релігійні переконання: як свідка Ієгови.

Біблією Сергій цікавився змалку. Деякий час Сергій працював столяром. У 2010 році він одружився з Дарією, з якою вони знайомі з дитинства. Останні роки подружжя разом працювало садівниками. Сергій з дитинства любить активні види спорту: футбол, бадмінтон та волейбол. Разом із дружиною вони ходили у походи з наметами у ліс та гори.

Ремзі Меметов - кухар, якого знав весь Бахчисарай
  • 9 вересня виповнилося 58 років Ремзі Меметову. Він у неволі з 2016 року і росіяни планують тримати його ще 1379 днів. Народився у Таджикистані, вчився у Омську на інженера-механіка автотранспорту. У 1995 р. сім'я Меметових повернулася до Криму. Ремзі перекваліфікувався на кухаря, брав участь у підготовці та проведенні мусульманських свят у Бахчисараї. Його також запрошували куховарити на різних сімейних урочистостях.  

В рамках переслідування членів «Хізб ут-Тахрір» 12 травня 2016 р. до будинку Ремзі Меметова увірвався російський слідчий з 15 спецпризначенцями. Його забрали допитати “на 15 хвилин”, а засудили на 9 років. Російська окупаційна влада звинуватила Ремзі Меметова в «участі в діяльності терористичної організації» та «підготовці до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою».

Ерфан Османов. Фото: Кримська солідарність

3 вересня виповнилося 42 роки Ерфану Османову. Окупанти його засудили на 13 років, із цього терміну лишилося 4120 днів! Народився у місті Чартак Наманганської області УРСР. 1990 року Осман разом із сім'єю переїхав до Криму. Вступив до Кримського інженерно-педагогічного університету на факультет «Музично педагогічне виховання». Почав займатися декоративним оздобленням і цим заробляти на життя. Одружений, має 4 дітей. До арешту брав активну участь в організації дитячих свят, був музикантом.

У березні 2019 року у Сімферопольському районі Криму ФСБ, Росгвардія і поліція провели обшуки одночасно за 30 адресами кримських татар. У Строганівці працівники дорожньо-патрульної служби оточили все селище. У результаті затримали 23 кримськотатарських активістів, серед яких був Ерфан.

Затриманих обвинуватили у причетності до ісламської партії Хізб ут-Тахрір.

Рустем Османов. Фото: Кримська солідарність

Рустем Османов провів день свого 28-річчя за ґратами. Росіяни присудили йому 6 років тюрми, з них лишається ще 1419 днів. Чоловіка було затримано у квітні 2022 року при спробі в'їзду до Криму на автомобільному пункті пропуску «Вірменськ», який контролюють російські силовики. Його звинуватили в участі у кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджихана.

7 вересня свої 44 роки в російській тюрмі зустрів Ялкабов Тимур Мумінович. Його окупанти засудили на 17 років, із них бранцеві лишилося відбувати 5285 днів неволі.

Народився 7 вересня 1980 року у місті Самарканді в Узбекистані. Навчався у ПТУ за спеціальністю «слюсар-механік». 2008 року хлопець переїхав до Криму, там познайомився зі своєю майбутньою дружиною Аліє, допомагав їй на ринку — торгував овочами та фруктами. У 2010 році вони побралися.

Коли ринок знесли, вони почали випікати торти та виставляти їх на продаж. 17 лютого 2021 року о 4 годині ночі ФСБ постукало до їхніх дверей з обшуком, заарештувавши Тимура за звинуваченням у тероризмі. Вдома в нього залишилося п'ять неповнолітніх дітей.

Асан Яніков. Фото: Кримська солідарність

11 вересня Яніков Асан Алійович мав іменини за ґратами – 38 років. Росіяни присудили йому 15 років тюрми, з цього терміну лишився 4551 день. Чоловік народився у місті Бекабад в Узбекистані. 2000 року переїхав разом із сім'єю до Криму.

У 2017 році виходив на одиничний пікет, протестуючи проти переслідування за національною та релігійною ознакою. Допомагав в організації та проведенні дитячих свят. Робив передачі політв'язням до СІЗО.

Асана заарештували за необґрунтованою підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму.

Руслан Месутов. Фото: Кримська солідарність

11 вересня свої 59 років зустрів у російській в’язниці Руслан Месутов. Засуджений на 18 років, має відбувати 4336 днів у неволі. Він був членом товариства народного руху кримських татар. У 2000 році одружився з Ельзарою Годженовою, у наступні роки у них народилися двоє прекрасних синів. У селі Малий Маяк Руслан організував мусульманську громаду «Авдет», що входить до складу Духовного управління мусульман Криму.

Руслан є одним із засновником релігійної громади міста Алушта. До арешту був охоронцем у мечеті. Також займався громадською діяльністю, організовував мусульманські свята, допомагав із похоронними питаннями, беручи на себе оформлення документів, проводив різноманітні молебні.

У червні 2019 року співробітники ФСБ затримали голову громади «Алушта» Ленура Халілова за звинуваченням в організації діяльності терористичної організації. Разом із ним у СІЗО опинилися охоронець мечеті «Юк’ари Джамі» Руслан Месутов.

No items found.

Останні новини