Стережіться шахраїв! Кому можна довірити дані, якщо ваш рідний - цивільний заручник?
Поділитися:

Нагадаємо: для родичів політв'язнів і незаконно ув'язнених окупантами громадян України фахівці нашого ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля проводять безоплатні юридичні консультації та за потреби надають комплексний безоплатний правничий супровід, зокрема для отримання офіційного статусу незаконно ув'язненого цивільного або політв'язня через оскарження у суді. Для звернення по правничу консультацію заповніть коротку анкету у розділі “Юридична допомога” на нашому сайті.  Нині Об'єднання родичів політв'язнів Кремля працює над розробленням оптимального алгоритму для отримання статусу цивільного незаконно ув'язненого і буде його впроваджувати за підтримки Міжнародного фонду Відродження.

Пам'ятайте, що поза офіційними юридичними консультаціями, можна надавати інформацію про ваших рідних незаконно ув'язнених задля їхньої і вашої безпеки виключно офіційним інстанціям, перерахованим нижче Офісом Омбудсмана. Будьте пильними, адже  виникла нова хвиля шахрайств, які пов'язані зі звільненням українських незаконно ув'язнених, полонених та пошуком зниклих безвісти.

Кіберполіція та Офіс Омбудсмана попереджають про шахрайства, пов’язані з темою звільнення українських бранців та пошуку безвісти зниклих людей.

Зловмисники користуються вразливим емоційним станом родичів та близьких незаконно ув'язнених та зниклих безвісти, вводять їх в оману й виманюють персональні дані.

«Шахраї в соцмережах відслідковують публічні повідомлення людей, котрі шукають інформацію про зниклих безвісти або полонених родичів», — йдеться в повідомленні.

Вони представляються волонтерами, журналістами, представниками державних органів або навіть представниками країни-агресорки. Далі зловмисники обіцяють сприяти звільненню, організувати телефонну розмову або надати інформацію про близьку людину.

Для досягнення власних цілей вони випитують персональні та контактні дані.

Кіберполіція радить уникати будь-яких контактів з підозрілими особами, які можуть виявитися шахраями.

Основні поради з протидії шахрайствам вони відобразили в інфографіці.

Допис підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», він передає погляд ГО ОРПК і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

No items found.

Останні новини