Заява правозахисних організацій щодо незаконного ув'язнення незрячого Олександра Сізікова в окупованому Криму
Поділитися:

14 вересня 2024 р. співробітники російської поліції взяли під варту Олександра Сізікова, незрячого мешканця Криму, який незаконно переслідується окупаційною адміністрацією за кримінальною статтею про причетність до терористичної організації.

Олександр Сізіков є одним із 117 кримських мусульман, які піддалися переслідуванню з боку окупаційної влади за нібито причетність до Хізб ут-Тахрір (ісламська політична партія, яка легально діє на території України та більшості держав світу, однак визнана терористичною організацією рішенням Верховного Суду Російської Федерації у 2003 р.). У 2009 р. Сізіков потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої отримав чисельні травми та повністю осліп. Сізікову була присвоєна інвалідність I групи.

Крім труднощів, пов'язаних із адаптацією до життя без зору, Олександр Сізіков також боровся за права репресованих в окупованому Криму. Зокрема, він відвідував місця обшуків і судові засідання у політично мотивованих кримінальних справах та виходив на одиночні пікети на підтримку Едема Смаїлова, свого опікуна та голови релігійної громади, засудженого до 13 років позбавлення волі за нібито участь у діяльності терористичної організації.

7 липня 2020 р. у Криму пройшла чергова хвиля свавільних обшуків у будинках мусульман, після яких 6 осіб були взяті під варту, а Олександра Сізікова помістили під домашній арешт через інвалідність. 17 травня 2023 р. Південний окружний військовий суд (м. Ростов-на-Дону, Росія) засудив Сейрана Хайредінова та Аліма Суф’янова до 12 років позбавлення волі, незрячого Олександра Сізікова — до 17 років позбавлення волі (суддя Кирило Кривцов). 13 вересня 2024 р. Військовий апеляційний суд (м. Власіха, Московська обл., Росія)  залишив у силі вирок усім трьох громадянам України і постановив взяти Сізікова під варту (суддя Максим Панін). Вже наступного дня російські поліцейські прийшли до будинку Сізікова для його арешту, погрожуючи застосуванням сили та відповідальністю у випадку “невиконання законних вимог співробітників поліції”.  

Ув'язнення та засудження Сейрана Хайредінова, Аліма Суф’янова та Олександра Сізікова характеризується численними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Крім незаконного застосування російського кримінального законодавства на території Криму, багато ознак вказують на фальсифікацію кримінальної справи: підкинута заборонена література, монтаж аудіозапису, поняті з числа російських військовослужбовців, суперечливі показання свідків.

Відповідно до постанови уряду Російської Федерації - ПП РФ №54 від 6 лютого 2004 року "Про медичний огляд засуджених, що подаються до звільнення від відбування покарання у зв'язку із хворобою", хвороби, що супроводжуються повною сліпотою, входять до такого списку на звільнення. Навіть за російським законодавством Олександр Сізіков не мав би бути поміщеним для відбування покарання до будь-якої з установ пенітенціарної системи. Не дивлячись на це, 13 вересня Апеляційний військовий суд РФ визнав Олександра Сізікова такою особою, яка може відбувати покарання у виправній установі.

Ув’язнення незрячого Олександра Сізікова створює реальну загрозу для його здоров’я та життя. Ці ризики посилюються системним ненаданням необхідної медичної допомоги ув'язненим та іншими формами жорстокого і нелюдського поводження з боку адміністрацій російських пенінтенціарних установ. Лише у лютому 2023 р. двоє незаконно ув'язнених громадян України — Костянтин Ширінг та Джеміль Гафаров — померли у російських місцях несвободи внаслідок системного ігнорування проблем зі здоров'ям. Нині близько 40 незаконно ув’язнених важкохворих мешканців Криму перебувають у небезпеці, серед яких Амет Сулейманов, Ірина Данилович, Тофік Абдулгазієв.

Ми закликаємо російську владу:

  • звільнити Олександра Сізікова та інших незаконно утримуваних на території тимчасово окупованого Криму, інших тимчасово окупованих територіях України та на території Російської Федерації;
  • припинити застосовувати кримінальне законодавство Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України;
  • припинити переслідування людей на тимчасово окупованих територіях через політичні погляди, журналістську діяльність, активізм та релігійні погляди.

Ми закликаємо українську владу:

  • внести Олександра Сізікова до списків на обмін та активно адвокатувати питання його звільнення;
  • виробити ефективний механізм звільнення свавільно затриманих цивільних осіб та адвокатувати питання їхнього повернення;
  • ефективно підтримувати сім’ї свавільно затриманих цивільних та вдосконалити механізм визнання людей позбавленими волі внаслідок російської агресії.

Ми закликаємо міжнародну спільноту:

  • направити запит Уповноваженій з прав людини Російської Федерації Тетяні Москальковій з вимогою звільнення Олександра Сізікова та інших важкохворих громадян України (Moskalkova@ombudsmanrf.ru);
  • виступити медіатором у процесі звільнення свавільно утримуваних цивільних осіб;
  • всіляко підтримувати Україну у звільненні всіх тимчасово окупованих територій, зокрема АР Крим та м. Севастополя;
  • запровадити персональні санкції проти осіб, причетних до незаконного ув'язнення Олександра Сізікова та інших цивільних осіб;
  • запровадити дієвіші секторальні санкції проти різних галузей економіки РФ, які забезпечують фінансову основу для ведення агресивної війни проти України;
  • запровадити санкції проти тих економічних суб’єктів з різних країн світу, які дозволяють державі-агресору обходити існуючі обмеження;
  • всебічно підтримувати Україну для забезпечення  деокупації територій в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Підписанти:

КримSOS

Боротьба За Права

ГО «Кримський процес»

Центр прав людини ZMINA

Центр громадянських свобод

Кримська правозахисна група

Регіональний центр прав людини

Громадська спілка «Дім прав людини «Крим»

Правозахисний центр Дія

Центр громадянської просвіти «Альменда»

Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля 

No items found.

Останні новини