У травні дні народження за ґратами відзначають дев’ятеро політв’язнів. Привітайте їх!
Поділитися:

У травні дні народження за ґратами відзначають дев’ятеро політв’язнів. Закликаємо вас привітати бранців, написавши їм листа в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму»! Ваші листи також стануть меседжем для адміністрацій в’язниць про те, що кожен громадянин України є важливим і суспільство стежить за умовами їхнього утримання. Деталі для написання вісточок — в кінці публікації.

Правозахиснику Серверу Мустафаєву виповниться 38 років 5 травня. Сервер стояв біля витоків організації «Кримська солідарність», ставши одним із її координаторів. 21 травня 2018 року близько 7-ї ранку почався обшук у будинку Мустафаєва, що тривав близько трьох годин. Згодом Сервера засудили до 14 років позбавлення волі. Вдома на Сервера чекають дружина та четверо дітей. На момент незаконного арешту його наймолодшій дитині було лише два місяці. Мустафаєва нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та призначено державну стипендію ім. Левка Лук’яненка. Після скарги директора правозахисної організації Front Line Defenders в Генпрокуратуру РФ про ненадання медичної допомоги політвʼязню Серверу Мустафаєву, йому призначили повне обстеження серця.

Громадська журналістка Ірина Данилович 6 травня відзначатиме 45-річчя. Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня 2022 року та утримували в підвалі без жодного обвинувачення та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск. Згодом у сумці Данилович «знайшли» вибухівку. У липні Ірина заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ. У грудні був оголошений вирок стосовно Данилович: 7 років колонії загального режиму та 50 тисяч рублів штрафу.  Нещодавно касаційний суд загальної відклав розгляд скарги на вирок Ірині на 2 травня 2024 року, через її поганий стан здоров’я. Бранка втратила слух на ліве вухо внаслідок хвороби, яку відмовляються офіційно діагностувати медичні працівники в'язниці.

Ігор Кияшко – юрист, мешканець Лубен Полтавської області відзначатиме 7 травня 59-річчя. Російські спецслужби затримали його 10 квітня 2018 року в Нижньому Новгороді. Тоді чоловік приїхав по ліки для свого сина, у якого був ослаблений імунітет. У цьому російському місті розташований фармацевтичний завод, який випускає єдиний у Східній Європі препарат проти золотистого стафілокока. За версією ФСБ Кияшко начебто домовився купити в якогось Комова копії технічної документації щодо багатофункціональної радіолокаційної станції 92Н6А, яка використовується на зенітно-ракетних комплексах С-400. Ці відомості, стверджує ФСБ, становлять державну таємницю, а Кияшко діяв нібито за завданням Служби безпеки України. У 2018 р. суд визнав Кияшка винним у шпигунстві та присудив йому 8 років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Андрій Коломієць народився 8 травня 1993 р. Це вже шостий день народження, що чоловік відзначатиме у статусі в’язня Кремля. Його звинуватили в незаконному зберіганні наркотичних речовин. Андрій визнав свою провину, але згодом відмовився від свідчень, зазначаючи, що його катували електричним струмом. Пізніше додали ще один пункт звинувачення — замах на працівників правоохоронних органів, нібито Андрій намагався «вбити» двох співробітників підрозділу «Беркут» на Майдані, кидаючи в них коктейлі Молотова. З доказів обвинувачення є лише дві чорно-білі фотографії обгорілої форми силовиків. Згодом українець був засуджений до 10 років.

Азіз Ахтемов відзначатиме день народження 14 травня, йому виповниться 28 років. До затримання займався ремонтом електротехніки. Його та брата Асана окупанти незаконно затримали у вересні 2021 року в окупованому Криму. До цього провели обшуки в їхніх будинках, а затримавши вивезли у невідомому напрямку, де згодом чинили фізичний і психологічний тиск. Згодом вороги незаконно звинуватили братів у диверсії. Це стало «підставами» для вироків: Асана Ахтемова засудили до 15 років, Азіза – до 13 років.

За версією окупаційної влади, 23 серпня 2021 року (у день проведення саміту Кримської платформи) обвинувачені нібито навмисно встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване. Окупанти затримали братів за активну громадянську позицію, товаришування із Наріманом Джелялом, який брав участь у саміті Кримської платформи, що й стало основною причиною незаконного затримання. Азіза Ахтемова окупанти примусово етапували з Криму до в’язниці на території РФ – до Мінусинська.

Алім Суф’янов святкуватиме 34-річчя 16 травня. Кримський татарин з початку тимчасової окупації Криму не лишився байдужим та зайняв активну громадську позицію. 7 липня 2020 р. його заарештували під час масових обшуків. Росія звинувачує Аліма в причетності до забороненої в Росії та в Криму організації «Хізб ут-Тахрір», яка легально діє в Україні. У політичних переслідуваннях російська влада використовує ярлики екстремістів, шпигунів та диверсантів, щоб світова спільнота вірила, що РФ веде в Криму боротьбу з терористами. В такий спосіб Росія намагається легалізувати протиправну анексію півострова. 30 січня 2023 р. прокурор Сергій Айдінов попросив присудити 14 років Суф’янову в колонії суворого режиму. Алім має інвалідність. Вдома на нього очікують дружина і неповнолітня дитина.

56-річчя бранець Едем Смаїлов зустрічатиме 22 травня у російській колонії. Едем займався будівельними роботами, був головою релігійної громади «Топчик», вів активну громадську діяльність в «Кримській солідарності». Едема затримали в той же день, як Сервера Мустафаєва, — 22 травня 2018 р., та включили до Бахчисарайської групи справи «Хізб ут-Тахрір».  У 2020 р. суд у Ростові-на-Дону ухвалив вирок Едему Смаїлову — 13 років з обмеженням на один рік. Обмеження — це заборона виїзду за межі анексованого Криму, відвідування заходів та обов'язок з'являтися для реєстрацій до поліції.

Тренер з тхеквондо Теймур Абдуллаєв 27 травня зустрічатиме 49-річчя. Його затримали 2016 р. під час обшуків у будинках кримських татар, що сповідують іслам. Абдуллаєв був засуджений до 17 років колонії суворого режиму, але у 2019 р. суд скоротив його термін на 6 місяців. Також великий строк отримав його рідний брат Узеїр. Мати засуджених заявила про критичний стан здоров'я синів через тиск в колонії. Теймур Абдуллаєв скаржиться на болі в очах. У нього продовжує падати зір.

Білял Аділов був релігійним діячем та місцевим імамом, поки не став політв’язнем. 27 березня 2019 року російські силовики провели обшуки в будинках кримськотатарських активістів. Того дня затримали 23 людини. Серед них опинився Білял Аділов, якого звинуватили в «участі у діяльності терористичної організації». За два роки до арешту Біляла звинуватили у застосуванні насильства щодо представника влади через відео, яке виявилося у слідчих. На ньому видно, як Аділов сперечається з ОМОНівцями через обшук в іншого кримського татарина. Цю суперечку кваліфікували як образу співробітника поліції та порушили кримінальну справу, але переслідування завершилося штрафом. У 2022 році суд виніс йому вирок: 14 років колонії. 27 квітня Білялу виповнитися 54 роки.

Активіст «Кримської солідарності» Ернес Аметов зустрічатиме 30 травня 39-річчя. До затримання цікавився кримськотатарським декоративно-ужитковим мистецтвом, займався карбуванням і виготовляв з міді джезве (турки для кави). 12 жовтня 2017 року Ернеса заарештували та звинуватили у причетності до «Хізб ут-Тахрір», але через 3 роки виправдали. Однак у березні 2022 року Апеляційний військовий суд у Власисі скасував виправдувальний вирок Ернесу Аметову. 29 грудня 2022 року він був засуджений до 11 років колонії суворого режиму та 1 року обмеження волі.

Охочі можуть надсилати листи в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму» на фізичну адресу або онлайн:
Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001.
Email: Free.CrimeaUA@gmail.com.

Інструкцію з написання листів можна знайти за посиланням. Дізнатися перелік політв’язнів та відстежити поточне місце їхнього утримання можна на мапі за посиланням.

No items found.

Останні новини