Амет Сулейманов: політв’язень з серцевою недостатністю засуджений на 12 років суворого режиму
Поділитися:

38-річний Амет Сулейманов — фігурант третьої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» — політичної партії, забороненої у РФ. Під приводом участі в ній росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту — це єдиний випадок у практиці кримінальних справ «Хізб ут-Тахрір» у Росії. Як розповідала адвокат Ліля Гемеджі, йому стало погано вже у залі суду — під час обрання запобіжного заходу.

Амет Сулейманов страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. Крім того, у підсудного була інвалідність, однак у 2015 році її було знято через його відмову від операції в Москві — Сулейманов отримував систематичне лікування в Києві та планував проводити операцію під наглядом свого постійного лікаря.

Упродовж усього часу судового розгляду Амет перебував під домашнім арештом. Спочатку його вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв'язок. Навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, іноді їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання, оскільки вирок набув чинності. Суд, попри численні заяви захисту, прийняв рішення відправити його до колонії суворого режиму терміном на 12 років. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

Здоров'я громадянського журналіста Амета Сулейманова у СІЗО Сімферополя погіршується. «Амет попросив мене, щоб я йому придбала важливі препарати, які б полегшили його дихання, зняли спазми й задишку. Цими днями я займалася сертифікатами до ліків, документації, бо не все так просто», — розповідала дружина політв'язня, Ліля Люманова.

Варто розуміти, що серцеве захворювання Амета входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою. Але це не аргумент для окупантів.

Ми закликаємо
Міністерство з питань реінтеграції, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс Омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, та застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому!

_______________

Ця стаття — частина циклу Об’єднання про українських політв’язнів, яким не надається медична допомога у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Багато бранців Кремля мають хронічні хвороби, деякі — інвалідність, але до критичного погіршення здоров’я призводять умови утримання, фізичне насильство та повне ігнорування їхніх потреб та прав. У цьому році відсутність медичного втручання забрала життя Констянтина Ширінга і Джеміля Гафарова. РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право відповідно до якого ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур.

No items found.

Останні новини