До 31 серпня діє виставка, присвячена політв'язням
Поділитися:

У Кропивницькому до 31 серпня діє виставка, присвячена політв'язням: артпроєкт “Будь ласка, звільніть пташок”. Презентація відбулася 26 липня 2024 року в Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї.

Цигіпа Олена, дружина політв’язня Кремля — Сергія Цигіпи, уродженка тимчасово окупованої Нової Каховки розповіла присутнім, що героями арт-проєкту «Будь ласка, звільніть пташок!» є п’ять в'язнів сумління: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа,  Різа Ізетов та Ірина Горобцова. Наріман Джелялов - 6 герой арт-проєкту, на щастя вже в Україні. Серед полонених є і її чоловік політичний в'язень, майор Збройних сил України, активіст, учасник Євромайдану, журналіст, письменник, координатор міжнародної групи «Заручники Кремля у російських в'язницях»  Сергій Цигіпа. Також Олена наголосила, що проєкт розкриває всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без нашої свідомої підтримки.

Роботи представленні в найсучаснішому виді мистецтва – колаж, і в трьох різних видах: аналоговий, діджитал та анімація. У якості птахів використані силуети соколів та голубів. Сокіл — один із символів свободи Україні, її незламності, а голуб – символ невинності, чистоти й миролюбності.

Олена Михайлова, депутатка Новокаховської міської ради,  розповіла про Сергія Цигіпу: її захоплення його героїчністю перед окупантами. Також Олена розповіла, як жителі Нової Каховки стійко чинили опір окупантам на початку повномасштабного вторгнення.

Серія робіт спрямована для підтримки проєкту «Звільнити без умов і обмінів!». Його мета – привернути увагу до проблеми цивільних ув'язнених, деякі з яких перебувають в неволі з самого початку повномасштабного вторгнення, а деякі ще з 2014, 2015 років. Ініціатором артпроєкту є Center for Civil Liberties / Центр громадянських свобод.

No items found.

Останні новини