Нарешті! Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду
Поділитися:

Об'єднання родичів політв'язнів Кремля документує воєнні злочини, тож ми понад усе прагнемо, щоби винні були покарані. Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду уможливлює засуджувати воєнних злочинців до реальних строків. Адже ця ратифікація має забезпечити виконання положень про кримінально-правове переслідування за міжнародні злочини, зокрема:

  • злочин геноциду,
  • злочин агресії,
  • злочини проти людяності,
  • воєнні злочини.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але за весь цей час так і не ратифікувала його до сьогодні.

Тому дуже радіємо, що нарешті 21 серпня 2024 український парламент підтримав ратифікацію Римського статуту!

За це рішення проголосував 281 народний депутат. Народним депутатам перед голосуванням передали листи підтримки від Генштабу та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова.

Зазначимо, що наразі Україна ратифікує Римський статут із окремою заявою, згідно з якою протягом 7 років після набрання чинності ратифікаційним законом "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту". Поки що незрозуміло, як працюватиме ця норма, зважаючи на те, що Україна вже зараз надала МКС право розслідувати злочини, вчинені на її території.

На сьогодні Римський статут МКС ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан.

Нагадаємо, що Росія, як і США, підписала статут, але згодом відкликала свій підпис.

No items found.

Останні новини