Підтримайте їх! Напишіть листа бранцям-іменинникам серпня!
Поділитися:

Підтримайте їх – напишіть листа! Дізнайтеся більше про бранців Кремля і дайте їм звістку, що українці про них пам’ятають.

Сотні наших співгромадянин ув’язнені за сфабрикованими справами внаслідок політичного та релігійного переслідування окупантами. У їхніх справах не було ані доказів, ані справедливого суду. Серед ув’язнених — багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські активісти та правозахисники.
Цього місяця день народження відзначають 10 політв'язнів. Привітати їх можете, написавши листа фізичного або онлайн. Адреси для цього вказані в кінці цього допису. ГО щиро дякує кожному, хто згадає про бранців і знайде 10 хвилин, щоб їх підтримати. 
  • Аметов Енвер Ефіндіярович

2 серпня відзначить в ув'язненні свої 49 років. Він народився у місті Фергана, УЗРСР. 1992 року родина Аметових переїхала до Криму. Через рік, 1993 року Енвер Аметов був призваний до армії, до ВМФ м. Севастополя.

Одружений, має 3 дітей. До арешту разом із сім'єю жив у Сімферополі. Працював будівельником з оздоблювальних робіт. 

Енвера було затримано за підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму, але вільно діючої в Україні та багатьох європейських країнах світу.

  • Вигівський Валентин Петрович

3 серпня зустріне у російській в'язниці 41-річчя. Чоловік народився у місті Прип’ять. Після Чорнобильської катастрофи, його родина переїхала до Києва. Закінчив факультет електроніки НТУ «Київський політехнічний інститут», мав власний невеликий бізнес, пов'язаний з ремонтом автомобілів.

Одружений, має неповнолітнього сина. Брав участь у Євромайдані. Захоплюється авіацією, вивчає її, колекціонує пов’язані з нею видання.

Вигівський був затриманий співробітниками ФСБ у Сімферополі 18 вересня 2014 року. Під час слідства та суду утримувався у СІЗО «Лефортове» у Москві. Справа розглядалася під грифом «Цілком таємно».  Засуджений на 11 років. 
  • Сулейманов Ескендер Серверович

3 серпня йому в ув'язненні виповниться 51 рік. Народився в Узбекистані, місті Коканд Ферганської області. Вступив до Харчового технікуму за спеціальністю «механік холодильних установок».

1993 року разом із родиною переїхав до Криму. Там працював у колгоспі електриком. 1994 року його призвали до армії на 1,5 року.

 З 2012 року чоловік працював в організації кабельної мережі Ardinvest технічним інженером. Не був одружений, дбав про старих батьків.

 До арешту він активно відвідував суди з політично вмотивованих справ у Криму, робив передачі до СІЗО землякам. Ескендера було заарештовано разом з молодшим братом Русланом. Засуджений на 15 років.

Строк дали за необґрунтованими звинуваченнями за підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму. 

В умовах СІЗО у чоловіка загострилися хронічні захворювання Ескендера: виразка дванадцятипалої кишки, хронічний грибок ніг, екзема. 

  • 12 серпня Абсеїтову Зеврі виповниться 49 років. Він одружений, має чотирьох дітей. Народився у смт Гульбахор, Ташкентської області, Узбекистан.

Наприкінці 80-х кримські татари масово почали повертатися із місць депортації до Криму. Серед них була сім'я Абсеїтових. 

Через рік Зеврі забрали до армії, він відслужив 2 роки у військово-десантних військах. Потім вступив до Сімферопольського медичного університету на стоматологічний факультет.

Зеврі успішно закінчив навчання, отримував безліч пропозицій щодо роботи. Зеврі мріяв відкрити свій стоматологічний кабінет, а також збудувати будинок для своєї великої родини.

Абсеїтов — один із чотирьох фігурантів першої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір».
  • 19 серпня 1980 року у Самаркванді народився Джемаденов Еміль Енверович . Еміль здобув шкільну освіту вже на території Криму.

Вступив до одного з університетів Туреччини на факультет “Готельна справа”. Після повернення з Туреччини Еміль вступив до Таврійського екологічного інституту на факультет політології, який закінчив з дипломом магістр.

До анексії Криму Еміль займався політичними дослідженнями в Україні, виступав на конференціях і форумах, а після встановлення російського окупаційного режиму працював експедитором-інкасатором банку.

12 жовтня 2016 р. російські силовики провели обшуки у с. Кам’янка, де проживав Еміль. Вони конфіскували телефон Еміля, переклад Корану та кілька брошур релігійного змісту. Того ж дня силовики провели обшук у батьків Еміля.

Еміля було затримано за підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму, але вільно діючої в Україні та багатьох європейських країнах світу. Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» сімферопольської групи. 

Засуджений на 11,5 років. 

  • 19 серпня виповниться 37 років Жильцову Петру Олексійовичу. Він народився у Ялті. Має старшу сестру. Мати все життя працювала на будівництві, зараз вона на пенсії.

У дитинстві Петро захоплювався футболом. Закінчивши 11 класів, юнак влаштувався столярний цех, пізніше працював різноробочим у музичній школі. Аж до кримінального переслідування працював слюсарем-ремонтником у «Ялтинських теплових мережах».

Проходив свідком у кримінальній справі щодо його єдиновірця Тараса Кузьо. Однак пізніше сам потрапив у поле зору правоохоронців: у липні 2021 року його затримали і відправили до слідчого ізолятора.
Опинившись під домашнім арештом, він втратив можливість виходити на вулицю, через що всі турботи про заробіток лягли на плечі матері.

  • 21 серпня виповниться 46 років Каракашеву Євгену Віталійовичу. Його було затримано співробітниками поліції в Євпаторії з обшуком в його помешканні.

Каракашев з однієї зі своїх сторінок у ВКонтакті наприкінці 2014 року опублікував відеозапис, який нібито закликає до тероризму. Крім того, він виклав у чаті на 35 осіб текст, який містить ознаки «пропаганди ідеології насильства».

Євген Каракашев вважає, що порушення проти нього кримінальної справи пов'язане з його активістською діяльністю. Євген є анархістом, дотримується антифашистських поглядів. Брав участь у пікеті біля будівлі ФСБ у місті Сімферополі, та у листопаді 2016 року разом із однодумцями планував провести пікет.

Засуджений на 6 років 

  • 28 серпня в ув'язненні зустріне свої 49 років Мамутов Енвер Шевкетович. Народився у місті Самарканд Узбецької РСР. 1994 року родина повернулася до Криму та проживала разом у с. Вікторівка Бахчисарайського району. Там Енвер допомагав рідним у будівництві.

1995 року одружився, а через рік у Мамутова народився син. 2001 року народилася донька. У травні 2002 року Енвер із родиною переїхав до міста Бахчисарай. Сімейне життя з першою дружиною у нього не склалося, і вони розійшлися. Був двічі одружений, має 2 дітей від першого шлюбу та 5 дітей від другого.

Внаслідок масових обшуків у будинках кримських татар мусульман Бахчисараю, Енвера Мамутова було незаконно затримано. Він один із чотирьох фігурантів першої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір».  Засуджений на 16 років та 9 місяців
  • 22 серпня 1986 року народився Базаров Фарход Егамбердійович в місті Шахрісабз Кашкадар'їнської області УЗРСР.

1992 року разом із сім'єю Фарход виїхав до Криму. 

Одружений, має 4 дітей. Під опікою знаходилася і мати, яка у 2008 році перенесла операцію на серці. У зв'язку з цим, вона потребує догляду та піклування, постійного медичного обстеження.

До ув'язнення Фарход займався оздоблювальними будівельними роботами.

Фархода було затримано за підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму, але вільно діючої в Україні та багатьох європейських країнах світу. Засуджений на 15 років. 

  • Аріфмеметов Осман Фератович 28 серпня Народився у Ташкентській області Калінінського району.

1990 року разом із сім'єю переїхав до Криму, місто Бахчисарай. З 2002-2007 р. навчався у ТНУ імені В. І. Вернадського та здобув вищу освіту за спеціальністю «Математика». З 2015 року працював репетитором математики.

Навчав дітей мови програмування Scratch. Планував разом із ними зробити проект для «Кримської Дитинства», щоб навчати дітей кримських політв'язнів. З 2015 р. активно висвітлював обшуки, судові процеси, ставши цивільним журналістом. Також допомагав робити передачі до СІЗО для несправедливо засуджених кримських татар.


Одружений, має 2 дітей.

27 березня 2019 року у його будинку пройшов обшук. Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» сімферопольської другої групи.

 

Охочі можуть надсилати листи в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму» на фізичну адресу або онлайн:

Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001.

Email: Free.CrimeaUA@gmail.com

Інструкцію з написання листів можна знайти за посиланням.

Дізнатися перелік політв’язнів та відстежити поточне місце їхнього утримання можна на мапі за цим посиланням.

No items found.

Останні новини