Постраждалі від воєнних злочинів, зокрема, незаконного ув'язнення, написали книжку "Жити попри все: розповіді жінок про війну, 2014 та 2022"
Поділитися:

Історії 11 авторок про спротив, російську неволю, втрати та відновлення після них. Постраждалі від воєнних злочинів написали книжку «Жити попри все: розповіді жінок про війну, 2014 та 2022».

Серед героїнь - мешканки Донеччини, Київщини, Харківщини та Криму, що з 2014 до 2022 року пережили незаконне ув'язнення ворогами, окупацію, смерть рідних, втрату майна та здоров’я, а також сексуальне та гендерно зумовлене насильства, пов’язане з війною.

Наразі видання «Жити попри все: розповіді жінок про війну, 2014 та 2022» можна вільно завантажити за посиланням: https://totalaction.org.ua/books/48

Наймолодша авторка цієї книжки Марина Супрун народилася та виросла у селі Ягідне на Чернігівщині, - розповідає Divoche.media. Там навесні 2022 року російські військові місяць тримали у шкільному підвалі майже усіх мешканців. Серед них була Марина, на той час ще школярка.

«Мені 18 років, а я вже стала співавторкою книги. І не якоїсь художньої, де хтось придумав сюжети, а книги про актуальне і важливе, про те, що з нами відбувається в такий непростий час і що будуть пам’ятати ще довго. Звісно, я тільки почала трохи відходити від досвіду полону, але досі можу зреагувати на звуки, запахи чи обставини, які нагадують ті дні. Наприклад, мені досі сниться, що нас ведуть у підвал, а коли я десь відчуваю задуху, наче знов опиняюсь у тій в’язниці», — розповіла дівчина на презентації книжки.

За словами Марини, проговорення подібних травматичних подій їй допомагає. І може допомогти іншим людям, які пережили схожий досвід, але не наважуються про це говорити: «Мій головний меседж — не боятися. Не боятися говорити, не боятися жити. Бо попри все життя триває!».

«Ми максимально у книжці підсвічували ці позитивні моменти. Наша книжка завершується розділом психолога про відновлення. Також окремо можна побачити цитати самих авторок про те, що їх підтримало. І, звичайно, віднайти ці “ключики” в їхніх текстах. Сподіваємося, це допоможе українцям віднайти точки опори, які допоможуть пережити подібний або інший досвід війни», — зазначила ініціаторка створення книжки, представниця громадської організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» Надія Нестеренко.

No items found.

Останні новини