Привітай політв'язнів із днем народження в липні!
Поділитися:
🔴

У липні дні народження за ґратами зустрінуть десятеро політв’язнів. Закликаємо вас привітати бранців, написавши їм листа в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму»! Ваші листи також стануть меседжем для адміністрацій в’язниць про те, що кожен громадянин України є важливим і суспільство стежить за умовами їхнього утримання. Деталі для написання вісточок — в кінці публікації.

🔴

Давиденко Костянтин 1 липня уже зустрів своє 38-річчя в ув’язненні. Народився в місті Шахтарську на Донеччині. Він працював у брокерській компанії “Донецько-східний брокерський торговий дім”, який належить його батькові.Російські силовики затримали чоловіка 11 лютого 2018 року в Сімферополі й звинуватили в шпигунстві на користь СБУ. Батько ж політв’язня раніше стверджував ЗМІ, що до Криму його син поїхав, щоб узяти участь в оцінюванні майна на півострові. Затриманий у лютому 2018 року. Російський суд засудив Костянтина на 10,5 років ув’язнення.

🔴

Ув’язнений Рустем Емірусеїнов 5 липня зустріне в тюрмі своє 45-річчя. У лютому 2019 року він засуджений Росією до 17 років позбавлення волі. Рустем народився в місті Бекабад Ташкентської області Узбекистану. У 1989 році разом з батьками та сестрою повернулося до Криму, селище Жовтневе Червоногвардійського району. Одружений, має 3 дітей.Вступив на історичний факультет Стамбульського університету, але через кілька років повернувся до Криму. До арешту він займався приватним підприємництвом у сфері торгівлі.У 2014 році, коли кримські татари стали зазнавати гонінь і репресій, Рустем був тим, хто не залишився осторонь, відвідуючи суди та виходячи з одиночними пікетами.Емірусеїнов — один із трьох фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір» Червоногвардійської групи.

🔴

Бранець Володимир Маладика у липні відзначить своє 64-річчя. Чоловік народився у місті Єнакієве на Донеччині у родині шахтаря. Після закінчення школи вивчився на кухаря. Пізніше він пройшов навчання у школі техніків морської авіації у Калінінграді, де отримав спеціальність «Технічна експлуатація літальних апаратів та двигунів». Служив техніком у селищі Кача у Криму біля Севастополя. Одружений.Російські силовики провели обшуки щонайменше у 9 будинках кримчан у Севастополі, підозрюваних в участі у забороненій у Росії релігійній організації "Свідки Єгови". В результаті було затримано 4 особи, включно з Володимиром. Нахімовський районний «суд» Севастополя засудив політв'язня до 6 років.

🔴

Бектемірова Вадима чекають дружина і троє дітей. 9 липня йому виповниться 43 роки.Народився в Узбекистані, в місті Кургантеп Кургантепінського району Андижанської області в сім'ї столяра-тесляра. 1990 року родина Бектемірових повернулася до Криму. Навчався в університеті «Аль-Джинан», що у місті Тріполі, Ліван. Після закінчення отримав ступінь магістра за спеціальністю «Ісламські вчення».Повернувшись на батьківщину, працював перекладачем у різних бюро. Вадим підтримував та допомагав своїм одновірцям. Відвідував суди, робив передачі до місць позбавлення волі.Затриманий 7 липня 2020 року. Росія присудила йому 11 років ув’язнення.

🔴

Бранцю Віктору Сташевському 11 липня виповниться 58. Він народився в м. Канськ Красноярського краю. Має рідного брата-близнюка. У 1967 році вся родина переїхала до Феодосії. Віктор жив у Севастополі, де закінчив Чорноморське вище військово-морське училище ім. П. С. Нахімова. До 1993 року він служив на флоті у місті Полярний Мурманської області. Одружений, виховує 2 дітей.4 червня 2019 року під час облав на віруючих мешканців Севастополя було затримано Віктора Сташевського за участь у забороненій у росії релігійній організації "Свідки Єгови". 29 березня 2021 року суд засудив його до 6 років та 6 місяців колонії загального режиму.

🔴

20 липня виповниться 44 роки Альдеру Джеппарову. Чоловік народився у місті Ташкент в Узбекистані. Закінчив уже у Криму зуйську середню школу. З 1998 по 2000 рік навчався у духовній семінарії, а потім три роки в Університеті Аль-Джинан у Лівані на факультеті арабської мови та літератури.Джеппаров працював сервісним інженером та монтажником на різних малих та великих приватних об'єктах. Крім того, він займався правозахисною діяльністю. Аж до арешту відвідував суди над політв'язнями мусульманами Криму. Займався організацією та відеозйомкою релігійних свят.За рік до арешту за ним було встановлено постійне стеження. Джеппарова було заарештовано у селищі Зуя Білогірського району. Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» білогірської групи.12 січня 2021 року Південний окружний військовий суду Росії засудив Айдера Джаппарова до 15 років позбавлення волі.

🔴

Своє 44-річчя в ув’язненні також 10 липня зустріне Кантіміров Ельдар. Народився у місті Бегавад, Узбекистан. 1992 року його сім'я змогла повернутися до Криму. Ельдар вступив до Київського Ісламського університету, отримав право на проходження практики в університеті Аль-Азхар, Єгипет.Арабіст, глибоко розуміється на питаннях релігії. Мав невеликий бізнес у сфері торгівлі сувенірами, що характеризують побут та культуру кримських татар. Одружений, має 4 дітей.З 2014 року зайняв активну громадянську позицію. Відвідував суди, обшуки з політично вмотивованих справ, виходив із одиночним пікетом проти переслідування кримських татар і був оштрафований. Був заарештований після того, як у місті Алушта та селах району у будинках чотирьох кримських татар, які дотримуються мусульман, пройшли обшуки.Вже за умов СІЗО при проведенні судово-психіатричної експертизи було виявлено хворобу Паркінсона (початкова стадія). Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» ялтинської групи.

🔴

16 липня виповниться 46 років Айдину Мамутову. Був затриманий у Криму 22 квітня 2019 року та засуджений 24.07.2019 року Київським районним судом Сімферополя до 4 років позбавлення волі за участь у добровільному формуванні “Батальйон ім. Номана Челебіджіхана”.Під час слідства він визнав свою провину, уклав досудову угоду про співпрацю. Тому судовий розгляд відбувся за одне засідання. Під час допиту у справі Меджита Аблямітова він повідомив, що брав участь у бойових діях на Сході України у районі Авдіївки у складі ЗСУ. Був контужений. У батальйоні ім. Челебіджихана проводив час між ротаціями складу на лінії бойового зіткнення. У колонії до нього регулярно приїжджають співробітники ФСБ та просять підписати якісь документи, читати які вони йому не дають.

🔴

21 липня день народження матиме Саледінов Айдер – йому виповниться 37. Народивсяу смт. Новоолексіївка Херсонської області, Геніченського району. Вступив до Таврійського національного університету ім. Вернадського на економічний факультет. Одружений, батько чотирьох дітей.12 жовтня 2016 року в будинку Саледінових пройшов обшук, після якого Айдера незаконно затримали. Після перенесеного стресу погіршилося здоров'я отця Айдера, порушився психологічний стан дітей. Айдера було затримано за підозрою у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», забороненої на території РФ та Криму, але вільно діючої в Україні та багатьох європейських країнах світу. Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» сімферопольської групи.

🔴

Мурасов Рустем був затриманий 17 серпня 2021 року. Тоді у Криму пройшли обшуки у будинках кримських татар мусульман у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму та у Балаклавському, Нахімівському районах Севастополя. За підсумками слідчих заходів було затримано п'ятьох осіб включно з Рустемом. Його включили до складу кримінальної справи «Хізб ут-Тахрір» другої севастопольської групи.21 липня чоловікові виповниться 54 роки. Він має тяжке хронічне захворювання. Він неодноразово звертався до адміністрації СІЗО по медичну допомогу.

Охочі можуть надсилати листи в рамках ініціативи «Листи до вільного Криму» на фізичну адресу або онлайн:Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001.Email: Free.CrimeaUA@gmail.com.

Інструкцію з написання листів можна знайти за посиланням.

Дізнатися перелік політв’язнів та відстежити поточне місце їхнього утримання можна на мапі за цим посиланням.

No items found.

Останні новини