Реалії бранців шокують! Як це змінити? Дивіться "Заручники (без) захисту". Частина 3
Поділитися:

Героїня третьої частини документального фільму Олена Ягупова пробула в заручниках у російських військових понад пів року. Окупанти дізнались, що чоловік Олени служить в українському війську та схопили її. Після утримання та знущань у СІЗО, Оленувідправили в трудове рабство – копати окопи для російської армії на окупованій території. 

🎬 "Я отримала [статус] і отримала гроші, але отримала гроші вже тоді, коли пройшла всі потрібні обстеження за свої  кошти.   Якщо казати саме за обстеження, то (ці кошти) покрили. Але ж мається на увазі, що людині  потрібно не тільки обстеження. Ось я, наприклад, вийшла. Мені потрібно  знімати житло, десь жити. У мене ж немає житла, воно залишилось на  окупованій території. Мені треба винаймати житло", - ділиться пані Олена.

No items found.

🎬 "І ти проходиш обстеження, зразу починається лікування якесь.  А якщо у людей є сильніші якісь проблеми, кінцівок немає, ще щось серйозне. Що в такому випадку робити? Як протезувати? За чий кошт? Людині ще ж треба довести, щоб у неї був  підтверджений статус, пройти дуже багато всіх цих інстанцій. А як їй жити до того моменту?
 
Також це дуже складне питання з психологічною реабілітацією. І не  тому, що я хочу сказати, що в нас мало спеціалістів в цій галузі. Дуже є багато психологів, психотерапевтів, але вони не  всі готові або вміють працювати з саме такою категорією людей, які вийшли з полону", - коментує Олена власний досвід отримання допомоги.

🎬 Пояснює Вадим Климнюк, юрист ГО «Блакитний шлях»: "МОЗ діє в рамках законодавства, і особи, які маютьправо на таку особливу реабілітацію і медичну, психологічну, вони надають тільки при наявності самої довідки. Тому і в цьому є проблема, що поки ця довідка надається, визнається статус - це декілька місяців. І тут не можна сказати про комунікацію, в принципі, її немає. І поки Міністерство реінтеграції її надасть - особа потребує лікування. І вона вже звертається, як кожен громадянин, там, до сімейного лікаря і продовжуєзвичайне лікування. Тому і проблеми. Якщо б вони, наприклад, надавали якось цескоріше, цей статус, і передавали цю інформацію МОЗ, це було б більш результативно.

З приводу отримання медичної або психологічноїдопомоги таким особам, безпосередньо треба саме довідку з Міністерствареінтеграції про те, що вона визнана цим статусом, і тоді вона може отримувати,її можуть компенсувати частково ліки, а повністю компенсувати, в залежності відзахворювання, травми і інших питань. Також, знову ж таки, якщо довідка є,можуть направити на реабілітацію, це може бути санаторно-курортне лікування,компенсують в розмірі 15 тисяч гривень на одну особу".

🎬 Цим фільмом ГО “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля” та кримського громадського медіа “СЕМААТ” намагалися показати проблеми, з якими зіштовхуються цивільні чоловіки та жінки, що були незаконно ув'язнені окупантами, після виходу на волю та повернення додому. Як ви знаєте, у нашій країні із 2022 року є закон про цивільно-правовий захист осіб, що були незаконно позбавлені волі росіянами. Та чи працює цей закон?

І тут відкривається величезна кількість проблем, пов'язаних із тим, що закон існує, а механізмів реалізації цього закону дуже мало. І виникає така ситуація, що дуже багато цивільних бранців або не можуть отримати ці пільги, або взагалі не можуть довести державі, що вони дійсно перебували у незаконному ув'язненні.

🎬 Щоб говорити про це більш предметно, ми показали, як звичайна людина з Харківської, Запорізької чи Херсонської області, яка пережила незаконне ув'язнення, після звільнення приходить у державну установу, показує закон і говорить: дивіться, у цьому законі написано, що я маю право на державну допомогу. І от що з цього виходить: чи може вона отримати належну державну допомогу?

Останні новини