РІА Південь: В Україні існує дискримінація незаконно ув'язнених в окупації, які звільняються самостійно
Поділитися:

Свіжа стаття у рубриці "В'язні Кремля", яку ведемо спільно з РІА Південь: Як показує практика, навіть депутати і посадовці, що працюють з населенням, часто не знають, що існує проблема дискримінації цивільних, які були поневолені росіянами, а потім повернулися з незаконного ув’язнення самостійно.

Раніше редакція РІА Південь писала про те, що деяких полонених у Мелітополі після тортур депортують за так званим Указом псевдо-губернатора Запорізької області Євгена Балицького. Так, депортований був Анатолій Грибко з Мелітопольського району.

У свої 60 років чоловік знає, що таке жити в окупації під дулом автоматів і чинити опір, пройшов через полон і депортацію “коридором життя” через Василівку.

Ще одну полонену Олену з Мелітопольського району після 5 місяців ув’язнення прямо з камери депортували до Грузії.

Такі люди після звільнення позбавлені можливості надати “класичні” документальні підтвердження факту незаконного увʼязнення, передбачені вимогами Закону. Крім того, в Україні процедура прийняття рішень щодо встановлення факту позбавлення особистої свободи, не є прозорою і зрозумілою для заявника. За нашою інформацією Комісія відмовляє у встановленні факту без пояснення мотивів рішення. А іноді без надання методологічної допомоги заявнику як саме він може довести факт увʼязнення. За результатом наших досліджень, однією з причин є те, що члени Комісії не мають пропозицій до заявника і не знають? які саме підтвердження заявники з такої категорії цивільних могли би підготувати на розгляд Комісії. У свою чергу заявник не має? де отримати розʼяснення.

Зараз ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля працює над створенням ефективного алгоритму підтвердження факту незаконного ув'язнення для цивільних бранців, що звільнилися самостійно. Робота проходе спільно з Міжнародний фонд "Відродження".

ГО має виробити алгоритм доведення факту полону особи, яка звільнилася самостійно і не має документів, що підтверджують ув’язнення. А також розробити пропозиції щодо змін у чинному законодавстві щодо соціального і правового захисту незаконно ув’язнених цивільних та план адвокатування цих змін у співпраці з правозахисними організаціями.

Співпрацюємо за меморандумом із Мелітопольським виконкомом і разом із РІА Південь ведемо рубрику "В'язні Кремля". Читайте цю статтю повністю на сайті РІА Південь.

Фото: телеграм-канал окупантів.

Цей матеріал створений за підтримки Міжнародного Фонду Відродження і представляє позицію авторів та не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження». 

No items found.

Останні новини