Тортури за телеграм-канал: полонений юрист Євген Ільченко вів канал про окупований Мелітополь
Поділитися:

Підприємець Євген Ільченко потрапив у ворожий полон ще влітку 2022-го року. До повномасштабного вторгнення він працював юристом у Мелітополі. Через кілька місяців після того, як росіяни захопили місто, у травні, чоловік, не повідомивши рідних, створив Телеграм-канал "МилийТополь". Там Євген висвітлював життя окупованого військами рф Мелітополя.

Представники правозахисної організації "Репортери без кордонів" (RSF), які розслідують викрадення українських журналістів у Мелітополі, наголошують, що Ільченко пішов на великий особистий ризик, щоб тримати громадськість в курсі, незважаючи на відсутність попереднього журналістського досвіду.

Подробиці читайте у статті - новому матеріалі співпраці ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля та РІА-Південь.

На сьогодні вдалося ідентифікувати щонайменше 17 мелітопольців, які були піддані окупантами примусовій праці, а також понад 100 цивільних жителів міста, які досі утримуються у ворожому полоні.

Під тортурами Євген зізнався, що створив Телеграм-канал, де нібито розпалював ворожнечу між російськими та українськими громадянами, та взагалі наводив "Точку-У" на рідне місто за вказівкою своїх "кураторів".

Примусова праця та нелюдські тортури

У повідомленнях, які чоловік встиг надіслати одному зі своїх родичів, йдеться про катування його й інших затриманих – їх регулярно били електричним струмом, особливо по статевих органах. Іноді в’язнів вночі гнали в ліс, голих, для імітації страти, а потім повертали до в’язниці, кажуть правозахисники, спираючись на слова полоненого у повідомленні.

За інформацією "Репортерів без кордонів", починаючи з вересня 2022 року, росіяни залучали Ільченка до примусової праці. Він був змушений протягом кількох місяців допомагати будувати окопи для окупантів і чистити їхню зброю, кажуть в RSF. Тоді мелітопольця утримували біля села Вербове Запорізької області. Про це свідчать фото, надіслані ним під час перебування в полоні.

– Полон, тортури, а тоді рабство… Це – перший випадок, зафіксований "Репортерами без кордонів" за майже сорок років захисту журналістики, коли медійник, блогер чи розслідувач опинився в абсолютному рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни. За вибір інформувати громадськість його не лише тримали в полоні два роки, а й примушували до важкої праці. Свавілля переросло у варварство. Євгена Ільченка потрібно негайно звільнити, – заявив очільник відділу розслідувань "Репортерів без кордонів" Арно Фроже.

Після кількох місяців копання оборонних рубежів для загарбників Ільченко повернувся до в’язниці. За словами одного з джерел RSF, зараз українця можуть утримувати в російському Таганрозі в суворих умовах. Колишній ув’язнений у Таганрозі розповів правозахисникам, що прогулянки там дозволені лише раз на два місяці, і що світло завжди горить, щоб катувати в’язнів.

Подробиці читайте у статті - новому матеріалі співпраці ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля та РІА-Південь.

No items found.

Останні новини