Трудові права цивільних бранців
Поділитися:

Як щодо трудових прав цивільних бранців? Адже за військовополоненими зі Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та Держспецзв’язку зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби та всі додаткові надбавки протягом строку полону.

Якщо військовополонений був призваний на військову службу за призовом під час мобілізації або прийнятий на службу за контрактом, під час дії особливого періоду, до дня звільнення зі служби за ним також зберігається попереднє місце роботи та посада.

Для всіх НЕ військовослужбовців, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи, передбачена гарантія збереження місця роботи протягом усього строку ув’язнення, а також протягом шести місяців після звільнення для проходження реабілітаційних заходів. 

Заробітна плата за цивільними незаконно ув’язненими не зберігається.

Проте рішенням апеляційного суду (справа №229/1812/21) за цивільною особою був збережений середній заробіток за час полону, оскільки вона потрапила у полон незаконних збройних формувань по обвинуваченню у розвідувальній діяльності в інтересах держави Україна та на час взяття у полон брала участь в АТО і у зв’язку з цим має статус учасника бойових дій.

Законом № 2010-IX також передбачено проведення нарахування та сплати ЄСВ за осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, з метою зарахування періоду позбавлення особистої свободи таких осіб до страхового стажу. Проте наразі не визначено чітко, хто ж має платити за бранців цей ЄСВ.

Саме тому в березні 2024 року Мінсоцполітики подали законопроєкт про сплату ЄСВ з державного бюджету, який наша ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля активно підтримує. Подробиці про законопроєкт і чому це добре для цивільних бранців - у цьому дописі.

Серед цивільних осіб, є ті, за ким зберігається грошове забезпечення на час незаконного ув’язнення. Це: працівники служби цивільного захисту – ДСНС, МНС та інші. 

Грошове забезпечення виплачується щомісячно дружині (чоловіку), а в разі їх відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом із особою. Якщо особа не перебуває у шлюбі та не має дітей, грошове забезпечення виплачується батькам працівника рівними частками.

No items found.

Останні новини