Українське радіо про презентацію фільму "Заручники (без) захисту"
Поділитися:

Голова Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігор Котелянець став гостем програми "Сьогодні. Ввечері" Українського радіо.

Із ведучим Владиславом Красніцьким обговорили результати Міжнародного форуму "Нумо, Сестри!", присвяченого проблематиці посттравматичного зростання жінок, постраждалих від сексуального насильства пов'язаного з конфліктом в умовах довготривалої війни.

Ігор Котелянець: В рамках цього Форуму ми мали окрему панель, на якій презентували документальний фільм "Заручники (без) захисту", і після цього фільму проводили панельну дискусію. Цим фільмом ми розповідали про певні проблеми цивільних чоловіків і жінок, які або досі перебувають у незаконному ув'язнені Росією, або вже звільнилися. Як ви знаєте, у нашій країні із 2022 року є закон про цивільно-правовий захист осіб, що були незаконно позбавлені волі росіянами. Та чи працює цей закон?

Щоб говорити про це більш предметно, ми показали, як звичайна людина з Харківської області, Запорізької області, Херсонської, яка пережила незаконне ув'язнення, як вона після звільнення приходить у державну установу, показує закон і говорить: дивіться, у цьому законі написано, що я маю право на державну допомогу. І от що з цього виходить: чи може вона отримати належну державну допомогу?

І тут відкривається величезна кількість проблем, пов'язаних із тим, що закон існує, а механізмів реалізації цього закону дуже мало. І тут виникає така ситуація, що дуже багато цивільних бранців або не можуть отримати ці пільги - медичну допомогу, грошову, юридичну допомогу - або взагалі не можуть довести державі. що вони дійсно перебували у незаконному ув'язненні.

У нас прийнято говорити "цивільні в полоні", але я застосовую термін "цивільні незаконно ув'язнені", бо згідно з Женевськими конвенціями у полоні можуть бути тільки військові.

Слухайте повний випуск програми "Сьогодні Ввечері" Українського радіо за участі Голови Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігоря Котелянця.

No items found.

Останні новини