В Одесі вулицю Генерала Цвєтаєва перейменували на честь кримського політв'язня Геннадія Афанасьєва
Поділитися:

В Одесі вулицю Генерала Цвєтаєва перейменували на честь кримського політв'язня Геннадія Афанасьєва. Про це повідомив Меморіал героїв.

Усе ГО Об'єднання родичів політв'язнів Кремля дуже активно вболівало за надання Геннадію звання Героя посмертно. Для цього ми агітували підписати петицію:  12 січня, на День українського політв’язня, Об’єднання опублікувало петицію про присудження звання Героя України Геннадію Афанасьєву посмертно, вона в результаті набрала достатню кількість голосів. А також запрошували на вечори пам'яті із читанням книжки Геннадія «Піднятися після падіння», переглядом фрагментів його останнього відеоінтерв’ю, а також написанням листів кримським політв’язням.

Завдяки юридичній підтримці Об’єднання мати експолітв’язня та полеглого військового ЗСУ Геннадія Афанасьєва отримала фінансову допомогу від Мінреінтеграції за 2014, 2015 та 2016 роки його незаконного ув’язнення. Пакет документів для визнання Геннадія особою, що була позбавлена особистої свободи, та заяву на отримання цієї державної допомоги готувала наша організація. Ця грошова підтримка у розмірі 100 тис. грн за кожен рік полону передбачається державою за Законом «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», що набув чинності 19 листопада 2022 року. Дія цього Закону поширюються на осіб, які були ув’язненні після 20 лютого 2014 року — початку російсько-української війни.

Геннадій із самого початку боровся проти російської окупації Криму. За це був незаконно затриманий і засуджений окупаційною російською владою за звинуваченням у тероризмі. Активіст провів 767 днів у російські неволі, де зазнавав катувань. Після повернення додому Геннадій долучався до правозахисних акцій і боротьби за звільнення інших бранців Кремля на міжнародних майданчиках. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну він взяв до рук зброю. Геннадій загинув 18 грудня 2022 року поблизу Білогорівки на Луганщині.

Геннадій був кримським політв’язнем, якого росіяни у 2014 році позбавили волі та незаконно звинуватили у «тероризмі». У червні 2016-го його вдалося обміняти. Тоді бувши спецпредставником Міністерства закордонних справ України він почав займатися адвокацією звільнення політичних бранців.

Для ветеранів АТО власним коштом Геннадій створив програму реінтеграції, завдяки якій понад 200 захисників отримали безплатно професію, яка їм допомогла повернутися до цивільного життя і заробляти гроші.

З початку повномасштабного вторгнення Геннадій добровольцем пішов захищати Україну. Воював у складі 130 батальйону ТРО. У грудні 2022-го загинув під Білогорівкою на Луганщині.

No items found.

Останні новини