Вікна.TV: Мобілізація незаконно ув'язнених цивільних і військовополонених. Чи є різниця за законом та етикою?
Поділитися:

За словами керівника Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Igor Kotelianets, цивільних українців у неволі утримують у таких самих умовах, як і військових. Часто вони навіть перебувають у тих самих місцях обмеження волі. Подробиці - в розлогому матеріалі Вікна.TV 

Над цивільними так само знущаються, як і над військовополоненими. І цього не приховують й самі російські пропагандисти.

Однак після одночасного звільнення - "обміну" - військові мають право звільнитися зі служби й не підлягають мобілізації. А ось на цивільних бранців такі норми наразі не поширюються.

Правозахисник наголошує, що цивільним також варто надати право вибору — йти на фронт, чи залишитися та відновлюватися після полону вдома.

І для цього варто гармонізувати законодавство, бо наразі цивільних на тимчасово окупованих територіях, які співпрацюють з ЗСУ, але не обʼєднуються у військові формування, все одно прирівнюються до учасників бойових дій.

— Якщо ви відкриєте чинний закон про розвідку, то там знайдете одну зі статей, яка розповідає, що люди, які співпрацюють з нашою розвідкою, перебуваючи на тимчасово окупованій території, передають корисну для України інформацію, прирівнюються до учасників бойових дій, — пояснює Котелянець.

Журналіст Центру журналістських розслідувань Олег Батурін у 2022 році був захоплений у російський полон під час окупації Каховки.

Він зазначає, що цивільні полонені менш захищені, ніж військові, чиє перебування в полоні регулюється кількома міжнародними конвенціями. Цивільні полонені рідко потрапляють до обмінного фонду. Водночас мобілізація колишніх бранців загрожує повторним взяттям людини в полон.

З тих свідчень, які я брав, люди які перебували в полоні вдруге, втретє — до них ставилися ще більш жорстоко, — каже Олег Батурін.

Наразі ж цивільні незаконно ув'язнені не мають ні відстрочки від мобілізації, ні повного звільнення від неї. Попри те, що більшість цивільних полонених чоловіків переживали тортури та сексуальне насильство.

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський зазначив, що таке питання має порушуватися у парламенті. На його думку, це питання є актуальним.

— На комітеті це питання до сьогоднішнього дня ще не порушувалося. Я думаю, ми можемо його обговорити, і воно може бути вирішено позитивно. Але лише стосовно тих, хто дійсно був у статусі ув’язаних незаконно країною-агресором, органами країни-агресора, і перебував в місцях позбавлення волі або обмеження волі, зокрема й для військовополонених, — пояснив він.

No items found.

Останні новини