З полону звільнили двох військових, історії яких Об'єднання родичів політв'язнів Кремля розповідало в проєкті «Звільніть наших рідних»
Поділитися:

Під час останніх обмінів полоненими 13 та 14 вересня з полону звільнили двох українських військових, історії яких розповідали Об'єднання родичів політв'язнів Кремля та Громадське радіо у проєкті «Звільніть наших рідних». Це підполковник Державної прикордонної служби України Денис Сторожук і боєць ТРО Олексій Новіков. Обидва потрапили в полон, захищаючи Маріуполь.

Підполковник Державної прикордонної служби України Денис Сторожук очолював прикордонний підрозділ у Маріуполі. Входив до складу гарнізону «Маріуполь» під час оборони міста. З травня 2022-го по квітень 2023-го він переховувався в окупації. Коли українські воїни виходили з «Азовсталі», Дениса серед них не було.

«Коли всі вийшли з «Азовсталі» зв’язок з Денисом ми втратили. Все було незрозуміло. Згодом стало відомо, що він зокрема три тижні переховувався у каналізаційній шахті. Коли він виходив з «Азовсталі», то мав дуже поранені ноги і тому просто фізично не міг вийти на підконтрольну Україні територію. Хто його прихистив і допоміг — ми не знаємо. Ми припускаємо, що і бувши в окупації він намагався бути корисним, вишукувати інформацію для наших Сил оборони. Але врешті-решт його знайшли або хтось його здав. Бо він дуже обережний і знав як ховатись, щоб не попастись. Тобто він з травня 2022 року і до квітня 2023 переховувався в окупації», — розповіла сестра Дениса Сторожука Вікторія.

Відомо, що у квітні 2023 року Денис Сторожук потрапив у полон,після чого його тримали в Донецькому СІЗО.

Ще один військовий, який потрапив у полон, захищаючи Маріуполь, був боєць ТРО Олексій Новіков. Він приєднався до ТРО у 18 років. Це сталося в лютому 2022 року. Навчався на політолога.

«2 березня з Олексієм зник зв’язок. Коли я бачила хлопців з ТрО, я у всіх питала, чи не бачили вони мого Олексія. Але хлопці відповідали, що Тероборона розкидана по всьому місту маленькими групами й ніхто не знав один одного», — розповідала мати Олексія Ольга Новікова.

У полон Олексій Новіков потрапив 23 квітня 2022 року. Хоча офіційно статус полоненого він отримав у лютому 2023 року.

Сторожук і Новіков повернулися під час останніх обмінів полоненими: 13 вересня відбувся обмін полоненими — додому повернули 49 українців, у тому числі 15 «азовців». Серед звільнених було 23 жінки. 14 вересня на Батьківщину повернулися 103 українські військові.

No items found.

Останні новини