Директор бердянського ЦДЮТ Олег Балабан про тиждень у полоні
Поділитися:

6 квітня 2022 р. о 10 годині ранку російські військові заблокували роботу гуманітарного центру, що розміщувався у Центрі дитячо-юнацької творчості Бердянська Запорізької області. На декілька годин окупанти взяли у заручники 70 осіб разом з літніми людьми та дітьми. 40 волонтерів військові відвели до актової зали, де перевіряли телефони, допитували, складали анкети з персональними даними. Четверо працівників штабу опинилися в полоні. Серед них – і Олег Балабан, директор Центру, який провів у неволі близько тижня. Він зміг виїхати до Запоріжжя, де з ним і поспілкувалися документатори воєнних злочинів Об’єднання.

«Нас привезли до відділку поліції, закрилися ворота та я почув: «Обличчям до стіни!». Була якась доля секунди, коли я подумав: «Все, зараз черга автоматна і все…»

Чотирьох волонтерів тримали у відділку поліції в камерах ізолятора тимчасового утримання. Зі слів Балабана, він постійно бачив як людей відводять на допити, чув крики від катувань. Росіяни всіх питали про відношення до спецоперації та чи має хтось знайомих з «Азову». Самого Балабана змушували піти на співпрацю.

«На всі питання я відповідав, що не хочу говорити на цю тему і не готовий до співпраці. Така ж сама розмова була вже перед тим, як мене відпустили. Я є греком за національністю та українцем, як то кажуть, за походженням, тому для мене це питання ніколи не стояло», — каже Олег. 

13 квітня Олег звернувся до одного з військових та сказав, що має доглядати за старенькою бабусею, натягнувши, щоб його відпустили. Чи це вплинуло на його звільнення чоловік не знає, проте в обід того ж дня його викликав до себе комендант та після бесіди відпустів.

18 квітня на російському каналі показали репортаж, у якому журналісти розповідали, що в Бердянському гуманітарному центрі російські військові призупинили шахрайський кол-центр і гуманітарний штаб, де була зброя та документи для полку  «Азов».


Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через
телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

No items found.

Останні новини