Кинули обличчям прапор України та з приставленим автоматом сказали «Зараз ми тебе застрелимо»: — історія полону Ольги Ягупової
Поділитися:

50-річна Олена Ягупова з міста Кам’янка-Дніпровська Запорізької області пробула в заручниках у російських військових понад пів року.  Жінку допитували з пакетом на голові, погрожували зґвалтуванням і струмом, демонстрували перед кремлівськими ЗМІ, а потім – відправили в трудове рабство – копати окопи для російської армії на окупованій території. Все почалося з того, що на неї доповіли знайомі: чоловік Олени – у лавах ЗСУ понад два роки служить за контрактом.

6 жовтня 2022 року її арештувала окупаційна «поліція». Як дізналася Олена, на неї написали одразу два доноси: сусіди й подруга родини.

«До мене прийшли – один в чорному, представився співробітником ФСБ, і двоє молодих – у формі «ДНР». Вони одразу сказали, що знайомі написали заяву на мене, що мій чоловік служить в ЗСУ. Під час обшуку питали в мене чому 3 телевізори, чому стільки взуття, спитали чому 2 ноутбуки. Окупанти думали, що я мародерила».

Будинок жінки обшукали, однак там нічого не знайшли. Тоді її забрали до відділку, де працювали колишні співробітники української поліції, яких Олена особисто знала. Ніхто не став на її захист, ніхто їй не допоміг.

Спершу її завели у звичайний робочий кабінет. Руки й ноги примотали скотчем до стільця. Розпочався допит. Жінку били, душили, погрожували зґвалтуванням та іншими тортурами.

«Били мене дволітровою пляшкою по голові, розбили голову, були дві великі рани, вся спина була в крові. Це все перемежовували з тим, що одягали на голову целофановий пакет, на шиї замотували скотчем, щоб я не могла дихати. Душили дротом від електрочайника», — згадує жінка.

Потім її кинули до камери. Ні таблеток, ні їжі, ні ганчірки — витерти кров. На другий день знову був допит у приватному будинку місцевого жителя, де окупанти провели обшук до того.

Після двох днів допитів її дали спокій. 15 жовтня в Олени був день народження. Свій ювілей — 50-річчя — жінка зустріла в камері. Того дня, зі слів жінки, до неї приїхав «співробітник ФСБ» і її примусили зніматися в кремлівському телесюжеті для «РИА Новости». У результаті монтажу цього відео вийшло ніби Олена зізнається у коригуванні вогню.

Олену додому не відпустили. Ще чотири місяці вона просиділа в жіночій камері ізолятора в селі Велика Білозерка. У кімнаті, розрахованій на трьох, Олену утримували разом з 10-ма, а подекуди — 15-ма жінками. Туалет був там же. Час від часу приходили бити.

18 січня їй довелося знову брати участь у кремлівських зйомках. Жінку з мішком на голові разом з іще двома заручниками привезли на блокпост під Василівкою. Один з окупантів, як пам’ятає жінка, мав позивний «Бетмен» — поводився зухвало, принижував. Разом з Оленою для пропагандистських зйомок привезли ще двох українців — співробітників атомної електростанції.

«Нам сказали, щоб я стала посередині, вони — з боків, ми взялися за руки й крокували вперед. Поки вони не скажуть: «Стоп!». Я думала, що розстріляють. Але ні. Два дублі ми зробили. Повернулися, там було восьмеро кореспондентів. Розігрували сцену: нас нібито відпускають».

Після цього Олену й чоловіків перевезли ближче до Запоріжжя, на командний пункт другої лінії їхньої оборони. Зі слів жінки, їх передали командиру підрозділу російської армії. Так жінка потрапила на два місяці в трудове рабство — копати окопи на другій лінії оборони армії РФ.

Один із заручників зміг зателефонувати до свого родича в Мелітополі, а той — до силових структур у Москві. У середині березня до Верхньої Криниці приїхав кримінальний розшук МВС Росії й забрав заручників. Повезли на військові базу в Мелітополь, допитали й відправили по домівках. За два дні Олена була в Кам’янці-Дніпровській.

Удома застала свій розграбований будинок і розстріляних собак. Вкрали й машину. Незабаром нею почала цікавитися окупаційна поліція — жінка зрозуміла, що життя вдома їй не буде. Три тижні вона прожила в знайомих, на вулицю не виходила, аж поки не знайшла перевізника. Наприкінці березня через Новоазовськ, Росію, країни Балтії й Польщу Олена дісталася підконтрольної Україні території. За тиждень важкої дороги — була вже і в Запоріжжі.

Нагадаємо, мешканці окупованих районів Запорізької області можуть фіксувати воєнні злочини росіян через телеграм-бот «‎ЕнергодарСОС». Ваші свідчення будуть передані до регіональних та міжнародних судових органів та органів розслідування для притягнення винних до відповідальності.

No items found.

Останні новини