Кримська платформа: Меджліс вимагає звільнити з російських в’язниць усіх українських військових і цивільних полонених
Поділитися:

“Будь-які пропозиції щодо відмови України від своїх територій на користь агресора є неприйнятними”, — заявив 11 вересня у Києві на четвертому саміті Кримської платформи Наріман Джелял, Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Наріман Джелял, звертаючись до аудиторії кримськотатарською мовою, заявив, що представницький орган кримськотатарського народу вимагає звільнити з російських в’язниць усіх українських військових і цивільних полонених, про що йдеться і в  рамках української Формули миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським.

Це було знаково особливо в контексті того, що сам Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу раніше був захоплений російськими окупантами у Криму з 2021 року після участі в першому Інавгураційному Саміті Кримської платформи. Нарімана Джеляла було повернуто з російського полону у рамках взаємного звільнення цивільних полонених до 28 червня 2024 року.

“Україна одинадцятий рік протистоїть російській агресії. Мета Росії протягом століть не змінилася — вона намагається знищити незалежну Українську державу та поневолити українську націю”, — заявив Наріман Джелял.

Він підкреслив, що будь-які територіальні поступки не лише не призведуть до бажаного миру, але й навпаки — стануть насамперед несправедливістю щодо корінних народів України, в першу чергу через систематичні порушення окупантами прав людини, політичні переслідування та арешти усіх незгодних з російською окупацією.

Заступник голови Меджлісу додав, що з перших днів російської окупації найбільш консолідованими в підтримці територіальної цілісності України були корінні народи України, і саме з цієї причини вони зазнали найжорсткіших репресій з боку російських окупантів.

Він переконаний: “Україна більше за всіх прагне примирення та миру,  однак цього примирення не можна досягти шляхом компромісів зі совістю, територією та незалежністю”.

Наостанок, від імені Меджлісу Наріман Джелял висловив вдячність Президенту України за підтримку ініціатив щодо відновлення прав корінних народів України. “Звільнення та реінтеграція Криму мають бути пов’язані з процесом відновлення прав корінного кримськотатарського народу, в тому числі політичних прав,” — підсумував він.

#КримськаПлатформа2024 #CrimeaPlatform2024 #КримЦеУкраїна #CrimeaIsUkraine

No items found.

Останні новини