Юридичний аналіз: чому наша ГО підтримує першу за 10 років Концепцію Омбудсмана про компенсацію збитків постраждалим через агресію РФ
Поділитися:

Уперше за 10 років: Омбудсман презентував Концепцію, аби постраждалі отримали компенсацію за збитки через агресію РФ, а юристи нашого ГО її проаналізували та знайшли численні паралелі з нашим аналітичним звітом

Концепція вдосконалення національної системи засобів правового захисту та підтримки постраждалих внаслідок збройної агресії проти України містить конкретні кроки та рекомендації задля врегулювання цього питання. Основа документу – це напрацювання виїзного засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо відшкодування шкоди особам, які постраждали від агресії РФ. Робочу групу Офіс Омбудсмана України створив у вересні 2023 року.

Омбудсман України Дмитро Лубінець вважає, що презентована Концепція має стати основою для розробки урядової Стратегії підтримки осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України та плану з її реалізації.

Омбудсман наголосив, що це вкрай важливо зробити, оскільки громадяни мають право на відшкодування. Також, Уповноваженим було наведено приклад, як 10 років тому українська армія звільнила Слов’янськ. На той час, у 2014 році, у місті було пошкоджено понад 5 тисяч квартир, 1 700 приватних будинків, 240 багатоквартирних будинків. І, на жаль, у межах державних програм чи стратегії практично нічого не відшкодували постраждалим. Навіть більше: не був розроблений ні механізм, ні інструмент фіксації збитків. 

Саме тому Офіс Омбудсмана розпочав цю масштабну роботу з розробки Концепції. З нею, а також всіма рекомендаціями Уряду, можна ознайомитися за посиланням.

Юридичний департамент ГО "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля" проаналізував Концепцію компенсацій Омбудсмана України та виявив численні спільні положення концепції Дмитра Лубінця із нашого аналітичного звіту та розроблених на його базі рекомендацій покращення роботи профільних держорганів і інституцій. Зокрема, спільними виявилися ось такі пункти, які ми тривалий час адвокуємо щодо цивільних бранців, зокрема:  

  • Щодо цивільних Комісія відмовила у визнанні факту незаконного позбавлення волі приблизно в 30% звернень постраждалих. В деяких випадках особи навіть не отримували рішення про відмову у встановленні факту - члени комісії просто утримувалися від голосування і, таким чином, рішення щодо особи не приймалося, факт позбавлення особистої свободи не був встановлений. У подальшому особа для захисту своїх прав може звертатися із адміністративним позовом до суду.
  • При тому цей інструмент захисту права не є дієвим в даному випадку, оскільки у разі позитивного для заявника рішення суду, питання про встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України повинно бути повторно розглянуто комісією. І комісія може повторно відмовити  (про це йдеться на сторінках 28-29 Концепції Омбудсмана).
Щодо комісії вважаємо обов'язковим і доцільним від себе додати: відмова у визнанні факту незаконного ув'язнення має бути мотивованою, це передбачено Конституцією.

У разі, якби відмова була мотивованою, заявник мав би або прийняти аргументи комісії або їх врахувати і подати заяву повторно. В разі судового оскарження суд зобовʼязує саме розглянути заяву повторно і в разі відмови вказати її мотив (причину. Тому ми не вважаємо, що судове оскарження є неефективним, судова практика вказує на проблемі в процедурі, яку систематично (завжди) не дотримується комісія.

Для вирішення цих та інших проблемних питань, Концепція пропонує такі виходи, які також були рік тому запропоновані юристами та аналітиками ГО "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля" після створення моніторингового звіту щодо реального стану соціального захисту цивільних бранців. Подальші пункти  Концепції Омбудсмана співвідносяться із нашим баченням проблеми - ГО підтримує необхідність вирішення проблемних питань, пов'язаних з наданням допомоги цивільним, які були незаконно позбавлені особистої свободи.

 1. Провести аудит механізмів та процедур визначення осіб належними до категорій постраждалих осіб, наявний в національному законодавстві України, який забезпечить виявлення та виправлення недоліків цих процедур. 

2. Опрацювати питання можливості надання додаткових соціальних послуг та інших форм підтримки для осіб, які зазнали шкоди фізичному та психічному здоров’ю внаслідок збройної агресії проти України, до моменту встановлення їм групи інвалідності та у разі відсутності в них фінансової спроможності забезпечувати себе. 

3. Запровадити систему невідкладних проміжних репараційних заходів для осіб, які найбільше постраждали внаслідок збройної агресії проти України, зокрема, стали потерпілим від міжнародних злочинів. 

4. Розробити порядок супроводження осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації, зокрема, з числа тих, які потребують протезування або ж довготривалої реабілітації.

 5. Переглянути Закон України «Про соціальні послуги» шляхом внесення категорій осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії. Надати можливість зазначеній категорії осіб отримувати соціальні послуги (з урахуванням фінансово-майнового стану, посилення адресності) (про це йдеться на сторінці 31 Концепції Омбудсмана). 

6.  Запровадити Реєстр потерпілих від воєнних злочинів, що акумулюватиме структуровані дані стосовно потерпілих з ЄРДР та буде інтероперабильним із іншими базами даних та реєстрами з урахуванням законодавчих положень щодо доступу до інформації та інших вимог, у тому числі у разі створення державного реєстру осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ проти України (про це йдеться на сторінці 49 Концепції Омбудсмана).

Щодо інших положень: на думку наших юристів, вкрай важливим є враховувати комплексний контекст постраждалих від війни:  наприклад, що особи, які були в неволі, постраждали не тільки від цього злочину, а і зазнали тортур, інколи каліцтв, були в нелюдських умовах, дехто пережив сексуальне насильство, більшість ВПО. І ми підтримуємо Концепцію в розрізі того, що постраждала особа має в цивілізованих умовах якнайшвидше отримати всі необхідні документи та комплексну медичну, психологічну та фінансову допомогу, а не мусить звертатись до цілого ряду численних окремих комісій і щоразу отримувати ретравматизацію та лише погіршувати свій фізичний і моральний стан. Адже якщо є градація постраждалих від війни, то категорія незаконно позбавлених волі -одна з найважчих.

Нагадаємо,  Об'єднання родичів політв'язнів Кремля у вересні розпочала роботу над важливим напрямом: створюємо алгоритм для швидшого визнання факту незаконного ув'язнення для цивільних громадян України, що були поновелені окупантами і звільнилися самостійно, не за так званим "обміном" (одночасним звільненням). Над проєктом працюємо за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".

Мета проєкту: покращити ефективність механізму доведення факту перебування в незаконному ув’язненні цивільних громадян України, позбавлених особистої свободи внаслідок російської агресії. Також розробляємо відповідні пропозиції для зміни в законодавстві. На жаль, наразі більшість цивільних бранців, що звільнилися самостійно, мали серйозні складнощі в такому процесі.

Допис підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», він передає погляд ГО ОРПК і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

No items found.

Останні новини